A táblagépek is jogdíjasak lettek

Idén januártól a mobiltelefonok után 30 százalékkal, a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre szolgáló eszközök esetén 20 százalékkal kevesebb jogdíjat kell fizetni. Azonban ezentúl már a táblagépekre is fizetni fogunk az Artisjusnak, azaz a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek. De egyáltalán mi az az üres hordozó díj és hogyan, kinek, miért fizetjük?

hirdetés

Erről a jogdíjról Magyarországon 1998 óta jogszabály, 2001 óta pedig EU-s irányelv is rendelkezik. A díj megfizetése teszi lehetővé, hogy a fogyasztók magáncélra szabadon másolhassanak zenéket, filmeket, irodalmi műveket.

– Az európai szabályozás lényege, hogy az országok szabadon megengedhetik a fogyasztóknak a magáncélú film-, zene-, és irodalmi másolást – de csak akkor, ha ennek ellentételezéseként a fogyasztók méltányos kompenzációt fizetnek. A magyar törvény ezt úgy éri el, hogy ilyen művek másolására alkalmas üres kép- és hanghordozók után kell fizetni jogdíjat. Ez az üres hordozó díj – tudatta Tóth Péter Benjámin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

tablet

A díjat az üres hordozó importőre köteles megfizetni, de azt a készülék árában tudja tovább hárítani a fogyasztóra. Vagyis amikor jogtisztán veszünk például egy okostelefont, akkor ezzel a jogdíjat is megfizetjük.

mobil

[note]Az üres hordozó díj ma a kultúra szereplőinek nélkülözhetetlen forrás. A zeneszerzők jogdíjainak kb. negyedét teszi ki, de különösen fontos például az új magyar előadókat felkaroló független hangfelvétel-kiadóknak is. A CD-értékesítés jelentősen visszaesett, és – egyelőre – a legális online értékesítés sem indult be igazán hazánkban, ezért számukra az ÜHD azt jelenti, hogy el tudják készíteni az előadók új felvételeit, videoklipjeit – mondta az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.[/note]

Azért kell fizetni, mert használják

Tavaly a szerzők, az előadók és a kiadók jogkezelői gazdasági elemzést készíttettek arról, milyen díjterhelés lehet indokolt Magyarországon. Ez alapján több adatot forgalmazunk, mint amennyit ténylegesen meg is fizetünk. Viszont mivel itthon eddig kevés hordozótípust fedett le a díj, ezért ennek mértéke viszonylag magas volt. Ezért csökkentették most a mobiltelefonok és a tévés set-top-boxok üres hordozó díját. A táblagépek pedig azért kerültek bele a körbe, mert egyre többen használják ezeket az eszközöket is olyan tevékenységre, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.

  • József

    Én kérem nem használom az adathordozóimat illegális tartalmak tárolására és igenis sért az az elv, hogy fizessek mert úgyis csalok. Ingyenélő bagázs. Árt is. Juss.

  • PécsiPasi

    Remélem ezt a cikket nem azért írták, hogy hirtelen mindenki elmenjen “táblet” gépet vásárolni mert hújujj drágulni fog.