Nem a fűtéssel van gond, ha hideg a radiátor

Van fűtés, de csak akkor, ha annak van  is értelme. A PÉTÁV Kft. berendezéseivel folyamatosan figyeli a kinti és a lakásokon belüli hőmérsékletet, és a szerint működtetik a fűtést.  Nem romlott el otthon semmi, ha nappal hűvösebbnek érezzük a radiátort. 

hirdetés
Uránia Mozi


A fűtésindulási időszakokban rendszerint változékony időjárás a jellemző, napközben még erős felmelegedések lehetnek, éjszaka és hajnalban viszont jelentős lehűlések.

A fűtővíz hőmérséklete, ami a radiátor hőmérsékletét is meghatározza, igazodik az időjáráshoz. Ha a belső, megkívánt hőmérséklet alig haladja meg az épületen kívülit, akkor a radiátorok tapintásra hidegnek is tűnhetnek, annak ellenére, hogy a fűtés egyébként megfelelően működik – emiatt panaszkodtak a hőszolgáltatónál.

– A távhőellátó rendszer szabályozástechnikája követi az időjárás változásait, ha napközben nem indokolt a fűtés, a fűtési berendezések automatikusan leállnak, ilyenkor a fűtőtestek sem melegek, indokolt esetben automatikusan újraindulnak  – mondta Rozsos Rózsa, a PÉTÁV Kft. pr-menedzsere.

Szintén kérdésként merült fel olvasóink részéről az is, hogy milyen időközönként és hogyan érdemes fizetni azt az összeget, ami a részszámlák és a tényleges felhasználásól eredő különbözet.

Rozsos Rózsa elmondta, kétféle lehetőség van, vagy az egyenletes díjfizetést választják a fogyasztók,  amikor minden hónapban ugyanakkora összeget fizetnek, vagy a fűtési időszakhoz valamennyire igazodó fizetési módot, ebben az esetben októbertől áprilisig fizetik meg a fűtési díjat egyenlő részletekben. Majd pedig májustól szeptemberig pedig csak az alapdíjat számlázzuk.

– A tényleges hőfelhasználás szerinti elszámolás a fűtési idényt követően történik. A lakóközösségek választhatják azt az elszámolási módot is, amelyben minden hónapban a ténylegesen igénybe vett hőmennyiség ellenértékét fizetik meg – tette hozzá a menedzser. –  Ez azonban azt eredményezheti, hogy a fűtési időszakon belül a külső hőmérséklet változása miatt jelentősen eltérnek a havonta fizetendő összegek.

1 hozzászólás

  1. Országos problémává vált a fűtés! Nemrég írtam, abbahagyom a felesleges írogatást, mert úgysem olvassa senki, vagy már meggyőzték mások a fűtőket, milyen kazán kell, vagy most már, rossz a kémény!
    A fűtők mérik, a külső hőmérsékletet, és eldöntik hogy én fázom, vagy sem! A hőérzetért fűtünk, de megvan, a magyarázat.
    Amikor hideg van általányt fizetünk, mikor fűteni kell, az természetesen többe kerül!
    Pr. menedzserek, informatikusok, igazán tudják!

Comments are closed.