Életveszélyes volt az erőmű

A portól alig lehetett látni

A Miniszterelnökség szerint azért szüntették meg a volt pécsbányai erőmű műemléki védettségét, mert életveszélyessé vált. Jelenlegi tulajdonosai ezért is robbanthatták fel az épületet. 

hirdetés

A volt erőmű épületét szerdán robbantották fel azt követően, hogy a jelenlegi tulajdonosai, két fővárosi részvénytársaság bontási engedélyt kért a házra. Igen ám, de ezt csak úgy adhatták meg nekik a hatóságok, hogy az épületen már nincs műemléki oltalom.

A két cég – a földhivatali lapok szerint- tavaly február 2-án vette meg a házat a korábbi tulajdonos, a Kóma1 Kft. felszámolási eljárása keretében. Ez utóbbi cég volt az, amelyik korábban nagyszabású tervekkel érkezett Pécsre és rehabilitációs központot álmodott meg a területen, ám terveikből nem lett semmi, ahogyan a korábbi filmgyáras elképzelésekből sem. Az elmúlt évtized alatt tehát semmi nem történt, miközben a házat lassan széthordták, fémgyűjtők jártak be és minden mozdíthatót elvittek.

Az épület ugyanakkor életveszélyessé vált, ezért a korábbi tulajdonos kezdeményezte a műemléki oltalom megszüntetését, amit a Miniszterelnökséget vezető miniszter éppen tavaly február 2-án rendeletben engedélyezett is.

A miniszterelnökségi sajtóiroda közölte, a tulaj statikai szakvéleményekkel igazolta, hogy már 2011-re életveszélyes és helyreállíthatatlan műszaki állapotba került a létesítmény.

Ez maradt a nagy bumm után
Ez maradt a nagy bumm után

A Miniszterelnökség szerint az életveszély elhárítása, a sérült tartószerkezetek helyreállítása nem volt lehetséges a nagyarányú pusztulás miatt. A műemléki védelem pedig nem gátolta meg az épület folyamatos illegális bontását, amely ennek következtében gyakorlatilag megsemmisült – írta a tárca. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a műemlékek fenntartása és megfelelő karbantartása a tulajdonos feladata és kötelezettsége.

Leszögezték: amennyiben a védett műemlék veszélyeztetetté válik, megsérül, akkor annak tulajdonosát örökségvédelmi bírsággal kell sújtani, s az illetékes örökségvédelmi hatóság kötelezheti a helyreállításra. Aki ezt nem teljesíti, eljárási bírsággal kell sújtani. Szélsőséges esetben – szándékosság esetén – a műemlék rongálása bűncselekmény, s elkövetője büntetőjogi felelősség alá vonható.

Kerestük az illetékes hivatalt is, ám egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre, a korábbi tulajdonosok pedig elérhetetlenek.