Ezért nem állunk félre a mozgólépcsőn!

Budapesten íratlan szabály, hogy a mozgólépcsőkön közlekedő emberek jobbra sorolnak azért, hogy ne zavarják azokat, akik sietve szeretnének átvergődni a tömegen. Pécsett ez még nincs így. Na de miért nem?

hirdetés

A jobbra állás szabálya Pécsett még nem ismert
A jobbra állás szabálya Pécsett még nem ismert – olvasói fotó

– A jobbra állás szabálya az egyetlen működőképes szabály Budapesten – mondta nevetve lapunknak egy árkádozó egyetemista, majd hozzátette, hogy épp ezért lenne jó ötlet Pécsett is bevezetni, hiszen még a kevésbé forgalmas időszakokban is „csomókban” állnak be az emberek a mozgójárdára, akiken elmondása szerint néha meg sem próbálja átküzdeni magát.

Egy bevásárlását intéző nyugdíjas hölgy elmondta, hogy vannak olyan napok, amikor az Árkád másik végében található mozgólépcsőt használva gyorsabban célba ér, mivel az rövidebb, nem „csigalassúságú”, és nincsen rajta akkora tömeg. Ő is úgy gondolja, hogy a jobbra állás szabálya bizonyára megkönnyítené a bevásárlók dolgát.

A mozgójárdán gyorsan lejutni szinte lehetetlen
A mozgójárdán gyorsan lejutni szinte lehetetlen – olvasói fotó

Amint azt a fenti, olvasónk által küldött fényképeken is látszik, az Árkád mozgójárdáján már a nyitás utáni órákban is nagyobb csoportokban közlekednek az emberek, ezért a járdán lehetetlen végigsietni anélkül, hogy ne kelljen az előttünk állók elnézését kérve átfurakodni rajtuk.

Ezen felbuzdulva megkérdeztük az Árkád műszaki osztályának vezetőjét, hogy mit gondol a jobbra állás szabályában rejlő lehetőségekről. A szakember azt mondta, hogy ugyan az ügyben nem érkezett hozzájuk panasz, már gondolkodnak egy ideje a jobbra állás bevezetéséről, mivel az feltehetően megkönnyítené a bevásárlóközpontban történő közlekedést.

Épp ezért az elkövetkező hetekben az Árkád munkatársai tesztjelleggel ki fognak rakni egy jobbra állásra figyelmeztető táblát a mozgójárda és a mozgólépcső elé. Hozzátette azonban, annak ellenére, hogy a táblák kihelyezése technikailag megoldható, attól még az emberek nem biztos, hogy be is fogják tartani a jobbra állás íratlan szabályát.