Ezért nem mehetnek a mopedesek busszal

Egy bírósági ítélet és a mozgáskorlátozottak egyesületének álláspontja is azt támasztja alá, hogy balesetveszélyes a mopedek használata a buszokon. Ezért nem szállhatnak fel ezek a járművek.

hirdetés

A PécsMa.hu készített a minap videót a városban igen ismert fiatal mozgássérülttel, Endrédi Bálinttal, amelyben ő maga mutatta be: nem engedik fel a pécsi buszokra elektromos mopeddel. Esete azonban nem egyedi, hiszen Debrecenben is hasonlóképpen járnak el a helyi közlekedési cégnél – ennek hátterében pedig egy bírósági ítélet áll.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavasszal két olyan ügyben hozott ítéletet, melyet a Debreceni Közlekedési Zrt. és az Egyenlő Bánásmód Hatóság között zajlott az elektromos mopedek buszokon történő használatáról.

A bíróság az igazságügyi műszaki szakértői véleményekben foglaltakat elfogadva mindkét ítéletben megállapította: a mopedeket nem lehet a tömegközlekedési járműveken biztonságosan rögzíteni, hiszen a mopedeken nincs olyan eszköz, amellyel a buszokon biztonságos helyre lehetne azokat rögzíteni, sőt a mopedek nem rendelkeznek rögzítőfékkel sem.

Megállapították azt is, hogy a mopedek egy váratlan forgalmi helyzetben történő fékezés, kanyarodás miatt elcsúszhatnak, felborulhatnak, ezért nem lehet azokat biztonságosan szállítani.

A Tüke Busz Zrt. felvette a kapcsolatot a Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesületével és ezt követően alakította ki álláspontját az üggyel kapcsolatban.

Kovács Kálmán, a Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesületének elnökhelyettese arról tájékoztatta a buszos céget, hogy a 3 vagy 4 kerekű elektromos meghajtású mopedet elsősorban azok számára alakították ki, akik hosszabb távon nem képesek gyalogolni, de önmaguk képesek az eszközt használni. A mopedek – tulajdonságai és fizikai paraméterei miatt – nem teszik lehetővé a közösségi közlekedési eszközön (buszon) történő szállítását, használatát.

Az elektromos mopedek rögzíthetőség, manőverezés és például fordulás tekintetében és méret szempontjából teljesen eltérnek a kerekesszékektől – közölte a cég.