Ezért szeretik a belvárost – Dudás-Hajas Szalon

Ha villámgyorsan kellene mondanunk egy pécsi fodrászatot, akkor szinte biztos, hogy a Dudás-Hajas Szalon az elsők között ugrana be. Nem véletlenül, Dudás Attila 1994 óta saját üzletében készíti a jobbnál jobb frizurákat Pécsett, ezalatt ötször is megjárta a londoni Alternative Hair Show-t és bejárta Európát társával, Hajas Lászlóval. Tavaly új helyre költözött a szalon, abba az üzletbe, ami egykoron a Rónai család tulajdona volt és közel 35 borbélyt foglalkoztatott.

hirdetés

– Korábban az üzlet a Színház téren üzemelt, mi volt az oka a váltásnak?
– 1994-ben nyitottuk az akkori üzletet Hajas Lászlóval, és tavaly költöztünk át a Király utca 8. szám alá. Szerettünk volna egy új koncepciót, hiszen a fodrászat mást kíván meg ma, és más kívánt meg 20 évvel ezelőtt. Egy térélményt álmodtunk meg ide, ahol a levegő szabadon áramlik, van mindenre hely, és a vendégek elől nincs elrejtve semmi, a hajmosástól elkezdve a festékek keveréséig mindent láthatnak.

Dudas, Hajas, fodrasz, szalon, haj, kozmetika

Dudas, Hajas, fodrasz, szalon, haj, kozmetika

– Mi volt a belső tér kialakításának a koncepciója?
– A vezérelv a nyersesség volt. Meg szerettük volna mutatni az eredeti felületeket és téglákat, ezért egy letisztult formavilágú térben gondolkodtunk, ahol a kő, a fém és a fa kapja a legnagyobb hangsúlyt. Végeredményképp egy őszinte, tágas üzlethelyiséget kaptunk, ahol semmi nincs a színfalak mögé rejtve. Nem akartunk egy hagyományos értelemben vett fodrászatot teremteni, ezért például a divat, művészet, stílus és hajszobrászat témakörében akár itt, a helyszínen is vásárolhat a vendég a kihelyezett könyvekből.

– Ha jól tudom személyes szálak is fűziek ehhez az üzlethelyiséghez.
– Igen, én 1988-ban itt tettem le a szakmunkás vizsgát, ami 18 éves vidéki fiúként egy hatalmas élmény volt. Minden reggel előtt az üzlethelyiség előtt sétáltam el, és régi álmom vált valóra, amikor tavaly átköltöztettük a szalont. Levéltári kutatásaimból kiderült, hogy az 1940-es években a Rónai családé volt a fodrászat, és közel 35 borbélyt dolgoztatottak. Az ő idejük alatt szalon alatti pincehelyiségben közösségi fürdő is üzemelt, ahol a vendégek kérésére a fodrászok szőrtelenítést is végeztek. Később, az ötvenes években államosították a fodrászatot, és a Pécsi Fodrászipari Vállalat I. számú női üzlete lett. Éppen ezért volt meglepetés volt az üzletnyitás azoknak, aki még emlékeztek a korábbi fodrászatra, meg is jelent néhány könnyes szemű idős hölgy, akik még itt dolgoztak az üzletben borbélyként.

Dudas, Hajas, fodrasz, szalon, haj, kozmetika

Dudas, Hajas, fodrasz, szalon, haj, kozmetika

– Mindig is a belvárosban gondolkodott?
– Egy ilyen brand, amit mi létrehoztunk, az megköveteli a belvárosi létet, Európában ennek komoly kultúrája van. Hajas László barátom is ezen a véleményen van, egy ilyen kaliberű fodrászatnak a belváros szívében a helye. Nem titkolt célunk  az, hogy ha egy nem pécsi lép az üzletbe, akkor a város jó hírét vigye haza. Igenis részünk és felelősségünk van abban, hogy jobbá tegyük a várost, hiszen egy mosoly, a jóindulat nem kerül pénzbe.

– Mi a legnagyobb szakmai kihívás a mindennapi munkádban?
– Közel 15 évig dolgoztam komoly projekteken, a szakma valamennyi részébe belekóstoltam, ma a legnagyobb büszkeségem, hogy a L’Oréal egyik magyar nagykövete vagyok, de egy hajszálnyit hátrébb is léptem az elmúlt években. 47 évesen az emberekben próbálom megtalálni a munkám szépségét, jobban élvezek ma már a vendégeknek segíteni, az üzletben tevékenykedni. Legnagyobb boldogságom, ha például egy hozzám betérő nyugdíjas hölgy elmeséli, hogy sajnálja, hogy nem dolgozik már, és nem láthatja mindenki a csodálatos frizuráját.

Dudas, Hajas, fodrasz, szalon, haj, kozmetika

Dudas, Hajas, fodrasz, szalon, haj, kozmetika

Dudás Attila 1985-ben kezdett el fodrászatot tanulni. 1988-tól több helyen dolgozott, közben katona is volt. A ’90-es évek elején nyitotta meg Hajas László Budapesten a második szalonját, ahova Attila jelentkezett partnernek. Először nem tudta vállalni a feltételeket, az élet azonban úgy hozta, hogy 1994-ben Hajas újra partnert keresett – ennek eredményeképp nyitották meg közösen a Dudás-Hajas Szalont a Színház téren. Később Hajas Lászlóval bejárta egész Európát, többek között fellépett ötször a londoni Alternative Hair Show-ban, de jelenleg is dolgozik különböző projekteken, forgatásokon, fotózásokon. Jelenleg a L’Oréal egyik magyar nagykövete.