Ezért szeretik a belvárost – Főtér bor és kávéház

Csak egy üvegfal választja el a Széchenyi tér forgalmától ezért is szeretik annyira a pécsiek a Főtér bor és kávéházat. Leginkább a bor kedvelőknek ajánljuk a helyet, de van szendvics, tapas, apró falatkák, hamburger, és minden, mi szem-szájnak ingere. Egy éve nyitottak, és imádják a belvárost.

hirdetés

Az alapvetően borbárként funkcionáló közösségi tér, üzleti tárgyalásokra, este aktívabb, zenésebb szórakozásra ad lehetőséget. A Széchenyi tér 1. szám alatt található Főtérbe bekukkantva láthatunk fiatalokat és idősebbeket egyaránt, vagyis nincs meg az a fajta korosztályi célzás, amit a borbárokban tapasztalhatunk.

A tágas ajtón belépve érezhetjük, mintha még mindig a Széchenyi téren lennénk, a hatalmas üvegablakoknak köszönhetően ugyanis eggyé olvad a hely a belvárossal. Nagy belmagasság, tágas terek, letisztult színek. Elsőre magasra teszi a lécet a vendéglátó egység, a minőséget azonban később meg is kapjuk.

főtér, hl04

Nem csak Mikes Márk, a hely szakmai vezetője érti a dolgát, aki egyébként gasztroblogger és sommelier is, a pincérek is felkészültek, rendszeresen továbbképzéseken, kurzusokon vesznek részt. Ezért ha egy szabad óránkban belibbennénk egy pohár borra, nyugodtan rábízhatjuk magunkat a pincérek szaktudására. Az ott dolgozók szívesen várják is a kíváncsi kérdéseket is vendégektől.

Komoly borkultúra van szerintünk a városban, ennek megfelelően nagy az igény a minőségi, és értő borfogyasztásra, amiért mi mindent megteszünk.

Az elmúlt napokban egy társaságnak például rögtönzött borkóstolót is tartott a szakmai vezető.

– Teljesen rám bízták magukat, és a spontán kiselőadásom kíséretében kóstoltak meg nyolcféle bort – meséli Mikes Márk. Hozzáteszi, hogy az ilyen érdeklődésekre teljes nyitottsággal reagálnak, ebben is látják a belvárosi hely sikerét.

főtér, hl06

Nemsokára újabb borkurzust is szerveznek a pécsi érdeklődőknek, mely során nem csak az alapvető kifejezéseket tanulhatják meg a résztvevők, hanem például a borokra jellemző speciális illatmintákat is szagolhatnak, de lesz szó a megfelelő pohárról, és a borok alapvető jellemzőiről is, valamint betekintést nyerhetnek a bor-étel párosítás rejtelmeibe is.

A főtéren a Főtérben

– Amit a helyünkön levő korábbi gyorsétterem, a McDonald’s képviselt, azt a fajta városi találkozó pontot szerettük volna mi is megtartani a Főtérrel. Egy olyan helyet álmodtunk meg, ami továbbviszi ezt a filozófiát, csak nem gyorséttermi köntösben – mondja Mikes Márk, a Főtér szakmai vezetője.

Az biztos, hogy nem csak vacsorára, vagy egy borra tudunk beülni, hanem különböző eseményeken is részt vehetünk. Legutóbb szilveszteri bulit szerveztek, hamarosan Valentin napi meglepetésre is számíthatunk, márciusban pedig a Főtér első születésnapját fogja ünnepelni, amit biztosan feledhetetlen bulival hálálnak majd meg a pécsi közönségnek.

főtér, hl01

A belváros: csupa előny!

– A belvárosi létnek elsősorban csak előnyeit érezzük. Mindenféle pátosz nélkül szerintünk tényleg Pécs a világ egyik legszebb városa, és az, hogy mi itt lehetünk, és mindennap ezt nézhetjük, az nagyon felemelő érzés. Nagyon szeretjük, hogy nincsenek autók, és a nagy ablakoknak köszönhetően az ember a tér közepén érezheti magát, de ha olyan igénye van a vendégeinknek, akkor lehetőségük van pici elszeparálódásra is– meséli Gál Lili, üzletvezető.

főtér, hl03

A Főtér azonban nem csak a nagy tereknek hódol, találunk meghitt, eldugottabb zugokat, de egy külön emeleten még VIP dobozban is borozgathatunk, ha elvonulni támad kedvünk, vagy intimebb beszélgetést szeretnénk folytatni. A vezetők elmesélik, hogy a vendégek mégis inkább az ablakok melletti asztalokat kedvelik, szeretnek a belváros lüktetésében szórakozni, nyári napokban a hangulatos teraszon, vagy bent, akár a pultnál állva, részévé válni a Főtér atmoszférájának.