Ezért van gondban a sörfőzde

Jelentős veszteséget halmozott fel a Pécsi Sörfőzde Zrt. – derül ki a cég 2013-as beszámolójából. Nem csoda, hogy aggódik a vállalat osztrák tulajdonosa a 722 millió forintos mínusz miatt. 

hirdetés

A cég korábbi nyilatkozataiban leginkább a magyar sörpiac veszteségeiről beszél, sajátjáról csak annyit említ, hogy csökkentek a piaci bevételei, sőt egy terméknek sikerével próbál ködösíteni.

A számok azonban világosan mutatják, hogy a Pécsi Sörfőzde nagyon nagy bajban van. Az évek óta veszteségesen működő részvénytársaság cégbírósági dokumentumaiból kiderül, hogy a cég termelésének 55 százalékát az olcsó, kereskedelmi láncoknak gyártott alacsony minőségű sörök teszik ki, ráadásul ezekből 20,6 százalékkal kevesebbet főztek az előző évihez képest, ami 264 millió forinttal kevesebb bevételt hozott.

sörgyár2

A Szalon is szenved, ebből a középkategóriás termékből 12,5 százalékkal kevesebb készült, ráadásul 2014-ben az ára is jelentősen csökkent, jelenleg 110 forintért is hozzájuthatunk egy üveghez. A beszámoló szerint a személyi költségek 32 millió forinttal emelkedtek, de marketingre is többet költöttek. A saját jóslatuk szerint 2014-ben az árverseny éleződése várható, ezért a tervek szerint a minőségi sörökből szeretnének sokkal többet eladni.

A talpra állítás érdekében újjászervezték az értékesítési csapatot, amelyet Román Attilára bíztak, likviditás stabilizálást pedig Huber Ferenc szakértelmétől várják. Ők ketten 2013 szeptembere ótaa felelnek a Pécsi Sörfőzde irányításáért. Huber Ferenc a gazdasági ügyeket viszi, míg Román a kereskedelmi és marketing területet irányítja.

A cég nettó árbevétele 5,36 milliárd forint volt 2013-ban, vesztesége 722 millió volt. A veszteség 2012-ben 369, 2011-ben 384 millió forint volt. A cég tartozási sem kicsik, a hosszú lejáratú kötelezettségek kapcsolt vállalkozásokkal szemben 1,9 milliárd forint, de a rövid lejáratú kötelezettségek is 1,6 milliárd forintot tesznek ki, amelyből 712 millió hitel, 551 millió forint a beszállítók felé tartozás.

A szakemberek számára leginkább az jelzi a bajt, hogy a saját tőke – 198 millió forint – jóval a 282 millió forintos jegyzett tőke alatt van. Az azért érdekes, mert a negatív saját tőke súlyos következményekkel, rendezésének elhanyagolása akár a társaság megszűnésével is járhat a szabályozás szerint. Bár a törvényi rendelkezés elsősorban a hitelezők védelmét szolgálja, a társaságok saját érdeke is a tőkehelyzet rendezése, hiszen a tőkehiány a közbeszerzési és uniós pályázatokon, vagy hitelfelvételkor is kizáró szempont lesz.

Lapunk értesülése szerit az osztrák tulajdonos már csak presztízsből tartja fent a Pécsi Sörfőzdét, amelyre néhány korábbi vezető is szemet vetett. A cég évről évre veszteségesebb, ami mögött lehet akár szándékosság is, így pár éven belül aprópénzért is hozzá lehet jutni.

[note]

A gyilkos logisztikai vezetőtől nem tudott teljesen megszabadulni a sörfőzde. Bereczki Sándor részvényesként szerepel cégbírósági dokumentumokban, ezért még a Csillag börtönből is beleszólhat a cég ügyeibe. Meghatalmazott útján részt vehet a közgyűléseken és szavazhat is a cég fontos kérdéseiben. Bereczki 2011-ben lőtte le volt barátnőjét és annak új barátját, mindketten ügyvédek voltak.  A 45 éves képzett sportlövő a Pécsi Sörfőzde logisztikai igazgatója volt. A férfi egy maroklőfegyverrel, egy amerikai harci késsel és százötven lőszerrel indult a nő házához, ahol átmászott a kerítésen, betörte a bejárati ajtó, ahol rövid szóváltás után vérengzésbe kezdett. A Pécsi Ítélőtábla jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte 2013-ban, soha nem kerülhet szabadlábra.[/note]