Ezért vesz ipartelepet Pécs

Újabb üzemcsarnokokkal és raktárakkal bővül a város vagyona, miután az önkormányzat megvásárolja a Pécs keleti részén található egykori baromfifeldolgozó üzem telephelyét. A több százmillió forintos vételárat a Modern Városok Program keretéből fedezik.

hirdetés

Jelenleg 14 raktárépület, számos üzemcsarnok, valamint irodaépület is található az egykori baromfifeldolgozó üzem területén. Ezek most mind a város tulajdonába kerülhetnek, miután a jelenlegi tulajdonos felajánlotta megvételre az önkormányzat számára az Edison úti telephelyet. A pillanatnyilag 44 kisvállalkozás zavartalan működését biztosító terület az elképzelések szerint további cégek és kkv-k számára nyújt majd megfelelő munkakörülményeket.

egykori baromfifeldolgozó, hl06
Barnamezős beruházás keretében újítanák fel a régi épületeket

A városi vagyonhasznosító cég tulajdonában lévő ingatlanok közül nem minden esetben tudja kielégíteni az ipari-gazdasági céllal vállalkozni szándékozók igényeit, ezért is fontos a város számára, hogy új telephellyel bővüljön az ingatlanállomány.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, a városvezetés célja az, hogy Pécset új, erős gazdasági pályára állítsák, ennek rendelték alá a Modern Városok Program fejlesztéseit is.

egykori baromfifeldolgozó, hl08
Hely van bőven

– Az intézkedéssel azoknak a befektetőknek, munkahelyteremtő beruházásoknak igyekszünk kedvezni, akiknek látókörében szerepel Pécs, ezért is vette tervbe az önkormányzat az ipari park bővítése mellett üzemcsarnokok építését, barnamezős fejlesztési területek megszerzését is. Hiszen ma már kész ingatlanokra van igénye a befektetőknek – mondta Páva Zsolt. – A kormánnyal kötött megállapodás ezért is lényeges, mert egyik sarkalatos pontja volt a gazdaság motorjának beindítása, amelyre már vannak jó példák is, elég a BAT pécsi dohánygyárának és a Hauni fejlesztéseire, vagy a ITSH folyamatos bővítésére, a Hellmann és Harman megjelenésére gondolni. Az előbbiek is korábban használt, kész iparcsarnokokat kerestek fejlesztéseikhez, terjeszkedésükhöz. A volt baromfifeldolgozó területe, létesítményei is ilyen céllal kerülnek városi tulajdonba.

A Modern Városok Program keretében lehetőség nyílik arra, hogy a területet barnamezős beruházás révén állami és pályázati pénzek felhasználásával rendbe tegyék, az épületeket felújítsák és korszerűsítsék.

A jelentős értéket – nettó 318 millió forintot – képviselő ingatlan megvásárlására az év végéig kerülhet sor.