Ezreket várnak a Tettyére

Idén is ezreket várnak az Ifjúsági passióra, amelyet a Tettye parkban tartanak most vasárnap. A rendkívül látványos misztériumjáték már hagyománynak számít Pécsen, a részvétel ráadásul ingyenes.

hirdetés

Ebben az évben is megtartják az Ifjúsági passiót a Tettyén, erre mindig virágvasárnap kerül sor: idén április 9-én 15 órakor kezdődik a látványos esemény a Tettye park alján, a forrásnál. A passió keretén belül Jézus Krisztus elítélésének, keresztútjának történetét mutatják be, több helyszínt végigjárva, nem túlzás, valóban látványos módon.

A Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája szervezésében, a Keret Alkotó Csoport közreműködésével megvalósuló misztériumjáték immár hagyományos Pécsen, évről évre ezreket vonz a Tettyére – idén is hasonló tömeget várnak az ingyenes bemutatóra.

passioproba (2)
Javában folynak a próbák

Mint a Pécsi Egyházmegye közölte, az előkészületek már hónapok óta tartanak a monumentális előadásra, hiszen az idei passiójáték szereplőválogatását már január végén megkezdték. A szereplők azóta is folyamatosan próbálnak, hetente találkoznak, készülnek. Ráadásul nemcsak a szerepek kapnak nagy hangsúlyt, hanem maguk a szereplők is: a rendezők szándéka szerint a próbák elején a fiataloknak elsősorban önmagukkal kell találkozniuk, ebben a közös beszélgetés segíti őket, a napjukról, érzéseikről, aktuális lelkiállapotukról mesélnek egymásnak. A rendezők külön figyelnek arra, hogy a fiatalok személyesen átéljék az előadott történet részleteit. Ebben nyújt segítséget a találkozás Jézus korával. A szereplők olyan feladatokat kapnak, amelyekben végig kell gondolniuk, hogyan telik egy napjuk az első századi Közel-Keleten élő asszonyként, milyen családban élnek, mit hallottak Jézusról. Ez a módszer segíti őket abban, hogy kapcsolódni tudjanak egymáshoz, így válik személyessé az előadás.

passioproba2 (2)
Január óta dolgoznak a szereplők

Az előző években egyébként a virágvasárnapi ifjúsági passió mindig nagy tömegeket vonzott, az egyetlen kivétel 2013-ban volt, amikor az emlékezetes időjárási viszonyok közbeszóltak, és a havazás miatt nem tudták szabad téren megtartani a rendezvényt. Most ettől nem kell tartani, az előrejelzés szerint vasárnap esőre sincs nagyon kilátás, és 20 fok körüli hőmérséklet várható.

A szervezők egyébként azt kérik, hogy lehetőség szerint mindenki tömegközlekedéssel vagy gyalog közelítse meg a helyszínt, mivel a Tettye utca-Barátúr utcai parkolót nem lehet majd használni.

Fotók: Pécsi Katifi