Ügyes trükkel csábítják a pécsieket a bankba!

Az utóbbi hetekben egyre másra kaptunk jelzéseket olvasóinktól, miszerint hitelkártya-ajánlatokkal keresik meg őket a számlájukat kezelő bankok. Utánajártunk, ki mikor nyerhet, ki mikor bukhat az ilyen kártyákkal; sajnos ugyanis az utóbbiakból van több, a bankok pedig éppen ezeken az ügyfeleken nyernek. 

hirdetés

Előfordul, hogy a bankszámla optimalizálásával csábítják az ügyfeleket a fiókba, ahol közlik, igazából egy hitelkártyát ajánlanak a figyelmükbe, ami számtalan előnnyel jár. A szerencsésebbeket csak telefonon keresik meg a lehetőséggel annak az ügyfél számára pozitív hozadékait kidomborítva, de hogy ez miért jó a banknak, azt nem igazán szeretik elárulni.

Nagyon észnél kell lenni, ha használjuk
Nagyon észnél kell lenni, ha használjuk

Legtöbbször arra hivatkoznak, hogy a hitelkártya kiváltásával minden vásárlásuk egy százalékát jóváírják a számlán, egyes esetekben pedig akár 4 százalékos is lehet ennek mértéke. Egyik olvasónk például csak harapófogóval tudta kihúzni a banki alkalmazottól, hogy mekkora a kártya éves díja, kibocsátási díja, s mi történik, ha nem tudja visszatölteni a bank által biztosított hitelkeretet. A bank ugyanis hitelt nyújt, amit minden hónapban vissza kell fizetni egy határnapig, ha ezt az ügyfél elmulasztja, hatalmasat bukhat. Ilyenkor nyer a bank.

Mint azt a pécsieket az Apáca utcában fogadó, független, ingyenes szolgáltatásokat nyújtó Pénzügyi Tanácsadó Fogyasztóvédelmi Irodahálózat vezetője, Morvai Gábor lapunknak elmondta, kevés olyan pénzügyi terméket tud mondani, amellyel kapcsolatban annyi gonddal, problémával találkoznak, mint a hitelkártyáknál.

A hitelkártya esetén a kamat ugyanis brutális, jelenleg maximum 41,1 százalékos. Ha nem sikerül visszatölteni rá a pénzt a határnapig, kezdődik a tartozás kamatozó periódusa. Ez akár 1-2-3 havonta tőkésedhet is, tehát a következő időszakban már az előzőleg felszámolt kamatra is kamatot fizethetünk – figyelmeztet Morvai.

Spirálba húzhatnak, sokan belebuknak

– E kártyák esetén találkozunk a leggyakrabban adósságspirállal: a kimerített hitelkeret folyamatosan kamatozik, például a havi minimum befizetés csak a kamatokat és költségeket fedezi. A hitelkeret újabb és újabb egyoldalú emelése – amit az ügyfél szorult helyzete miatt elfogad – csak tetézni szokta a bajt – magyarázza a szakember.

Morvai a statisztikákra hivatkozva azt mondta: a kártyatulajdonosok jelentős hányada egy éven belül megcsúszik, és már nem tudja a díjmentes időszakon belül visszafizetni tartozását.

A másik probléma, hogy nemcsak vásárlásra használják sokan az ilyen kártyát, hanem pénzfelvételre is, de általában csak jelentős költségekkel lehet ezt megtenni.

Akciókkal visznek bele a játékba

Morvai hangsúlyozta: a legtöbb bank akciókkal csábítja az ügyfeleket, például azt ajánlja, hogy egy évig díjmentes a kártya, akciós a kamat, akciósak a jóváírások. Csakhogy a hitelkártya-szerződés határozatlan idejű, és az akciós időszak lejárta után megjelenhetnek az új, vagy magasabb költségek. – Számos tanulmány bebizonyította, hogy a jelenben, közeljövőben jelentkező előnyökért hajlamosak vagyunk hosszú távon terhesebb, rosszabb döntéseket hozni. Ne essünk ebbe a hibába – figyelmeztet a szakember.

Rossz termék, nem ajánlott

A pénzügyi szakember azt tanácsolja, aki bérből és fizetésből él, semmi esetre se igényeljen hitelkártyát. Talán csak az a vállalkozók járhatnak jól vele, akiknek hektikusan változnak a jövedelmei, megbízásai és időről időre előfordul, hogy pénz nélkül maradnak, mégis előre láthatólag lesz annyi bevételük, hogy visszatöltsék a kártyát. Nekik is csak feltételekkel, és egy profi önuralmával érdemes használniuk Morvai szerint.

Tisztességtelen a megkeresések egy része

A koordinátor úgy vélekedik, a bank részéről az az etikus és jogszerű, ha a konkrét ügyletkötési szándékot közli ügyfelével, amikor a fiókba csábítja. Ha az ügyfelet félrevezető információkkal sarkallják a kapcsolatfelvételre, az kimeríti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat fogalmát meglátása szerint.