Faltól falig megújulnak a pécsi rendelők

Összesen 677 millió forint juthat pécsi háziorvosi rendelők kialakítására, illetve felújítására: hét helyszínen folyhatnak majd munkák jövőre. A beruházásról a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén születhet döntés.

Csütörtöki ülésén dönthet a pécsi közgyűlés egy TOP-pályázatról, amelynek révén számos helyszínen újulhatnak meg háziorvosi, illetve gyermekorvosi rendelők a városban. Az önkormányzat már korábban benyújtott egy pályázatot, azonban a város forrásigénye magasabb volt, mint az elérhető összeg, így egy újabb keretre pályáznak most.

mikszáth utca, gyermekorvosi rendelő, hl01
A Mikszáth Kálmán utcai rendelő is megújulhat

Az önkormányzat tervei szerint hat helyszínen – a B utcában, a Mázsaház utcában, a Pázsit utcában, a Bittner Alajos utcában, a Gesztenyés utcában és a Mikszáth Kálmán utcában – újulhatnak meg a rendelők, valamint a Zengő utcában, a hirdi óvoda területén egy új gyerekorvosi rendelőt alakítanak ki.

mikszáth utca, gyermekorvosi rendelő, hl05
Nem sokáig néz ki így a Mikszáth utcai rendelő

A felújítások – nem túlzás – faltól falig és padlótól a plafonig terjednek: megújulnak a falburkolatok, a padlók, kicserélik a nyílászárókat, korszerű fűtés- és melegvízrendszereket hoznak létre, és a belső világítás is modern lesz. Érdekesség, hogy a tervek szerint az összes radiátort vandálbiztos termofejjel szerelik fel.

mikszáth utca, gyermekorvosi rendelő, hl07
Nem marad semmi a régiben

Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, a pályázat 100 százalékos támogatottságú, azaz a városnak nem kerül külön forrásába a nagyszabású beruházás, viszont pécsiek ezrei élvezhetik az előnyeit. Ha sikeres lesz a pályázat, akkor a rendelők részletes kiviteli tervei 2017 őszére készülhetnek el, a kivitelező kiválasztása után a munkálatok jövőre kezdődhetnek. Ugyanakkor tudni kell, hogy csak önkormányzati tulajdonú háziorvosi rendelők felújítására van most lehetőség.

mikszáth utca, gyermekorvosi rendelő, hl06
Teljesen kicserélik a burkolatokat is

A pécsi önkormányzat már korábban komoly összegeket fordított az egészségügy korszerűsítésére: többek között megújult a Lánc utcai rendelőintézet, Uránvárosban a Kőrösi Csoma Sándor utcában több mint 230 millió forintot fordítanak rendelők kialakítására, és Kertváros is új rendelőintézetet kap a közeljövőben – ott több gyermek- és házorvosi körzet, valamint labor és védőnői szolgálat is működik majd.

Hirdetés