Fantomautók tucatjai Pécsett

Szanaszét hagyják járgányaikat a pécsi autósok. A város több pontján  hónapok óta porosodnak a fantomautók. Ha nem szállítják el őket, a közterület-felügyelet megteszi helyettük, az viszont akár többe is kerülhet, mint maga az autó. 

hirdetés

Gazdátlan, fantomautók tucatjai hevernek szanaszét a városban, már-már „beépültek” a környezetükbe. A Felsővámház utcában például a forgalommal szemben, a virágágyásba süllyedve várja jobb sorsát egy szürke Peugeot.

– Ez a kocsi már több mint egy éve itt áll. Úgy tudom, hogy amíg érvényes forgalmi rendszámmal rendelkezik, a hatóságok nem tehetnek ellene semmit – mondja Vorgonics József, aki az utcában lakik és minden nap az autó mellett sétál el.

Már csak a kutyák használják WC-nek

A városban egyébként nem ez az egyetlen elfelejtett autó. Kertvárosban, a Plaza parkolóban például rögtön kettő is van egymás mellett. Az egyiknek a kereke már leengedett, a másiknak az eleje törött, belül pedig hiányzik az autórádió és a sebváltón sincs gomb.

– Egy helyben, egy autó legfeljebb 30 napig tárolható. Ezen túl közterület-használati engedélyt kell kérni – mondja Schranz Richárd.

A Közterület-felügyelet vezetője szerint, amennyiben nincs ilyen engedély, és a kocsi folyamatosan foglalja a helyet, értesítik a tulajt.

– A szélvédőre is teszünk egy értesítőt, de ha nem jelentkezik, akkor a rendszám alapján megkeressük az üzembentartót és hivatalosan is kiértesítjük a lakcímén – magyarázza Schranz.

Mindezt kétszer játszák le, ha nem történik semmi, akkor elszállíttatják a járművet, és ennek a költségeit a tulajdonosra terhelik.

Pécsett jelenleg csaknem félszáz fantomautóról tud a hatóság, ennyit kellene elszállítaniuk. Sokszor azonban hagyják inkább az út szélén, ugyanis a felügyeletnek sincs pénze a művelethez.

 

[frame] Megéri?

Az általunk megkérdezett autóbontók egyike sem akart nyilatkozni, telefonon, név nélkül viszont elárulták, hogy 10 forintot fizetnek a jármű kilójáért, de ebben már a papírköltség is benne van. Tehát egy átlagos autóért mindössze 20-30 ezer forintot kaphat a tulajdonos.[/frame]