Fantomlámpák idegesítik az autósokat

Bőrgyár, 48-as tér, Budai Vám, Kodály Központ, Vásártér. Ezeken a helyeken van a legtöbb „fantomlámpa” a pécsi autósok szerint. Ezek azok, amelyek semmire nem jók, csak idegesítik és lassítják a forgalmat. A villanyrendőrök “gazdái”, vagyis a Közútkezelők szerint nem értjük a lényeget.

hirdetés

 

Állunk, állunk és még mindig állunk – mondják az autósok a Bőrgyár előtt, ahol évekkel ezelőtt azért volt szükség a lámpára, hogy biztonságosabb legyen az ott dolgozóknak, vagy a munkába igyekvőknek. A gyár azonban már egy ideje nem működik, a lámpa azonban lelkesen megálljt parancsol a kocsisornak.

A helyszínen feltorlódott sorban várakozó egyik autós, Maulm Anna szerint ha tudnák úgy ütemezni, hogy napközben nem lenne olyan sűrűn piros, akkor az még elviselhető  lenne. A másik kocsiban várakozó György László beletörődve azt mondta: „zavarja az embert, de hát mit tehetünk, ez van”.

Régi, szép idők…

A Magyar Közút NZrt. forgalomtechnikai osztályvezetője, Borbás László szerint hiába engednék tovább a forgalmat a szóban forgó zebránál, a következő csomópontnál biztosan meg kellene állniuk a Tüskésréti út és a Táncsics Mihály utcai kereszteződésben.

Ennek a csomópontnak a forgalmához kell igazítani a bőrgyári lámpát, attól függetlenül, hogy van-e gyalogos vagy nincs – mondta a vezető.

Olvasóink tapasztalata szerint azonban a 6-os úton sincs minden rendben. A 48-as téren ugyanis egymás után van két jelzőlámpa sor, s az egyik mintha a zöldhullámtól függetlenítené magát. Ugyanez a probléma a Budai Vámnál lévő nagyáruház behajtójánál is, ahol még akkor is működik a lámpa, ha már másutt csak sárgán villognak a fények. Sőt, napközben szintén többször is tilosat jelez, holott ezzel a szóban forgó kereszteződésig zöldjelzésen haladó autókat tartóztatja fel.

A Kodály Központtól és a szomszédos üzlettől kivezető – nem túl nagy forgalmú – kereszteződés lámpáira is van panasz, itt az autósok a várakozási időt sokallják. Ezzel szemben egyre sürgetőbbnek tartják a Pécs Pláza és Vásártér melletti kereszteződés forgalmi rendjének átalakítását úgy, hogy megszűnjön a telizöld (ilyenkor a szemből érkezők jobbra és balra is kanyarodhatnak). A Keszüi út és a Nagy Imre út kereszteződésében pedig nincs, noha indokolt lenne a lámpás kereszteződés.

Borbás ezekkel kapcsolatban azt mondta, hogy közel 40 ezer autó megy át naponta a pécsi 6-oson, ezt a mennyiséget pedig nehéz úgy irányítani, hogy mindenhol zöldhullám legyen. Forgalomtechnikai okokból van, ahol hosszabb, van, ahol rövidebb a jelzés – magyarázza. Legtöbbször azonban a feltorlódó kocsisor miatt kell várni.

 • 48-as tér

  Amikor létesült még nyomógombos volt a Bőrgyárnál lévő lámpa, mint ahogy sok más lámpa is amiket utólag megfosztottak a nyomógomboktól. Nem értem miért? Ugyancsak teljesen felesleges a 6-oson Uránban a Spar-nál lévő lámpa. teljesen indokolatlanul tartja föl a forgalmat. Ezt is elláthatnák nyomógombbal.

 • Balázs

  A Balokány Ligetnél lévő lámpa is 80 km/h ra lett kalibrálva Pécsvárad felé.

 • Apuka

  Megérne néhány cikket a Körforgalmak Városa is mivel Pécs ezt a nemes címet is magálnak tudhatja! Épp csak közlekedni nem lehet tőlük a városban.

 • Lokálpatrióta

  Azért ezek is régi,szép idők… voltak !
  ••••••••