Fantomokon gyakorlatoznak a mentősök

Rengeteg pénzt áldoznak a mentőállomások fejlesztésére idén. Pécsett egyedülálló labort hoznak létre, ahol számítógépes, élethű babákon gyakorolhatnak a szakemberek.

hirdetés

A folyosón ütött-kopott székeken, szedett-vedett konyhában étkeznek, ha riasztásuk érkezik, akkor pedig a mentősöknek kell eltolniuk a mentőállomás bádogajtaját.

A pécsi központot 1965-ben építették, azóta csak kisebb felújítások történtek, de a rendszer ennek ellenére is megfelel az előírásoknak. Most egy uniós támogatás segítségével országosan tizenegy milliárd forintot költhetnek a sürgősségi betegellátás fejlesztésére, köztük az állomások korszerűsítésére.

Jelenleg egy percen belül kell elindulniuk a mentősöknek az állomásról, a fejlesztések után azonban a közösségi terek átalakításával lehetővé teszik azt, hogy 15 másodperc alatt a mentőhöz érjenek a vonulók. Emellett Pécsett egyedülálló, úgynevezett szimulációs labort is létrehoznak.

– Számítógépes babák, fantomok segítségével szimulálunk rosszulléteket, baleseteket – magyarázta Farkas Gyula, a pécsi szolgálat mentőtiszt vezetője. – Ezen gyakorlatozhatnak, amit rögzítünk, így vissza tudjuk nézni, hogy miként végezte a betegellátást, ezzel ellenőrizhetik a kollégák a részfolyamatokat, és ha szükséges, korrigálhatnak a műveleten.

A program keretében a pécsi fejlesztésen kívül Baranya megyében még három új mentőállomást építenek, Sásdon, Szentlőrincen és Pécsváradon. Ez azt jelenti, hogy állomásonként tíz új mentősre is szükség lesz. Az átalakításokkal és fejlesztésekkel 2014 végére végeznek.

  • matador

    Megható ez az Eu-s támogatás !
    Egy francos francia falu gazdászai kapnak ennyit évente támogatásként és le****ják a brüsszeli bürokratákat , mi meg hanyatt esünk a nagylelkűségen .
    A szovjet birodalom nem nyelte le nemzeti jövedelmünk 65%-át és mégis utáltuk őket .