Fantomszervezet a baloldali jelölt mögött?

Ismeretlen szervezet, és/vagy az MSZP háttérországa – egyelőre nem tudni ennél többet a semmiből előbukkanó Forum Sopianae Egyesületről, amelyre baloldali forrásaink hívták fel a figyelmet.

hirdetés

MSZP-s forrásaink szerint komoly bajban vannak, mivel a Kovács Ágnes mögött álló egyesület szinte csak papíron létezik, nem tudnak érdemi segítséget adni a kampányhoz. Úgy néz ki, igazuk volt.

A Forum Sopianae Egyesület nevére keresve nem találni érdemi információt a neten. Az egyesület elnöke az a Molnár Géza, akit sokan a Vasutas Művelődési Ház volt vezetőjeként ismertek, de ő az, aki legnagyobb támogatója volt Szili Katalinnak 2009-ben az időközi polgármesterválasztáson. Akkor a Molnár által vitt Helló Pécs! mozgalomról egy ideig úgy beszéltek, mint egy új baloldali szerveződésről és még irodát is béreltek az Irgalmasok útján, röviddel a választási kudarc után teljesen kimúlt a dolog.

molnár géza

Molnár most politikai pályára készül, hiszen szerepel a Forum Sopianae Egyesület, az MSZP és Együtt-PM közös listáján. A Forum Sopianae Egyesület székhelye most is a Vasutas Művelődési Házban van, ám a ház jelenlegi vezetője semmit nem tud róluk.

– Még nem találkoztam velük itt, nem is tartanak nálunk rendezvényeket. Mi csak a székhelyet biztosítjuk a számukra – mondta Szentgyörgyváry Péter, aki hozzátette azt is, hogy más egyesületnek szintén segítenek azzal, hogy náluk jegyezhetik be irodájukat.

Nem csoda, hogy a Google keresője sem ad értékelhető találatot az egyesület nevére, mivel a Forum Sopianae nem is adott hírt magáról az elmúlt években. A pécsi önkormányzat honlapján bukkantunk rájuk, 2010-ben kaptak 100 ezer forintot működési támogatást, majd pedig 2011-ben “hagyományteremtő szándékkal” Tüke-bál szervezésébe fogtak. Az egyesület céljai között szerepel, hogy városi és civil rendezvényeken vegyenek részt, illetve, hogy erősítsék a kulturális kapcsolatokat. A közhasznúsági beszámolójuk szerint tavaly egyébként 82 ezer forintos mínusszal zártak.

[note note_color=”#66b7ff”]Nem csak ez az egyesület “lóg ki” a jelöltek sorából, találtunk olyat is a félbaloldali szerveződésben, aki ugyan állatvédő egyesületet visz, de az MSZP tavaszi kampányában vállalt szerepet, de Szili Katalin egykori titkárnője is szeretne képviselő lenni.[/note]