Fejlesztések előtt a Zsolnay-gyár

Kiaknázná a legendás Zsolnay Porcelánmanufaktúrában rejlő lehetőségeket az a befektetői csoport, amely a minap vette meg a cég 49 százalékos tulajdonrészét, s vállalt garanciát félmilliárdos tőkebevonásra – jelentette be az új kisebbségi tulajdonos képviselője, Jászai Gellért Pécsett.

hirdetés

Mint ismert, a pécsi Zsolnay-gyár tíz évvel ezelőtt került az államkincstártól a pécsi önkormányzat, majd annak vagyonkezelője tulajdonába, s a város már évek óta igyekszik befektetőt találni a pénzügyi problémákkal küzdő vállalathoz.
Az eddigi sikertelen kísérletek után most egy száz százalékosan magyar tulajdonú társaság gondolta úgy, hogy érdemes pénzt áldozni a mára javarészt tradicionális porcelán dísztermékek előállításában jeleskedő manufaktúra működtetésére. Az ingatlanfejlesztéseiről híres SCD Group érdekeltségébe tartozó Manufaktúra-Befektető Kft. (M-B) 230 millió forintért vásárolta meg a Zsolnay negyvenkilenc százalékos tulajdonrészét jelképező részvénycsomagot, s vállalt félmilliárdos tőkejuttatást.

Pécs polgármestere, Páva Zsolt az ügyletet szentesítő szerződés ünnepélyes aláírása előtt rendezett keddi sajtótájékoztatón elmondta: a Zsolnay-gyár fejlesztését és működtetését a cég reményei szerint jobban el tudja látni, mint egy önkormányzat. Közölte: egy színtiszta magyar, tőkeerős társaság alkalmas lesz erre a feladatra.

Jászai Gellért, a befektető M-B tulajdonosa a Zsolnay jövőjét illetően azt mondta, hatékonyabban szeretnék irányítani a céget, ezért reorganizációt hajtanak végre manufaktúrában. Emellett újra lendületet adnának az épületkerámiák gyártásának, miközben a tradicionális dísztárgyak készítését is tovább fejlesztenék. Jászai számításai szerint két-három éven belül önfenntartó, profittermelő társaság lehet a Zsolnayból.

hirdetés