Ismét élmény lesz felmenni a Misinatetőre

Pécs ikonikus tornya megszépül

A Mecsek Egyesület és a baranyai túramozgalom történetét bemutató turistamúzeum átadásán jelentette be Páva Zsolt, hogy komoly összegekből fejlesztik a jövőben a parkerdő turistaútjait, erdei pihenőhelyeit, egyúttal rendezik a Misinatető, azaz a tv-torony környezetét is. Ott elsősorban a turistáknak és a szabadidejüket a hegyen töltőknek terveznek új szolgáltatásokat indítani.

hirdetés

A Király utca 40. alatt egy üres üzlethelyiségben kapott helyet a természetjárók, kirándulók, a Pécs felett magasodó hegység szerelmesei által 123 esztendeje alapított Mecsek Egyesület állandó kiállítása. A tárlat bemutatja a szervezet történetét, egyben megtekinthetőek benne a Mecsek turistaútjait bemutató kötetetek, térképek, számos túrabot, jelvény, s több évtizedes túrahátizsák is.

Újra élmény lesz felmenni a Misinatetőre
Újra élmény lesz felmenni a Misinatetőre

Páva Zsolt polgármester, aki egyben az egyesület elnöke is, a megnyitón bejelentette, hogy a következő években az önkormányzat városi, hazai és uniós forrásokat mozgat meg a mecseki turistautak, ösvények fejlesztéséhez. Ugyanígy tesz az erdei pihenőhelyekkel, magyarán, új erdei utcabútorok, szemétgyűjtők, sütögetőhelyek létrehozására lehet számítani, s új erdei bicikliutak kiépítését is tervezik.

Páva utalt rá: a Mecseknek testet és lelket fejlesztő, jó karban tartó szerepe van, s mivel a hegység egy része városi parkerdő, az önkormányzatnak kötelessége vigyázni rá.

Ilyen lett a belvárosi turistamúzeum
Ilyen lett a belvárosi turistamúzeum

Elmondta: egy-két éven belül rendezni fogják a ma nem szívderítő látványt nyújtó Misinatető környezetét. Elindul ugyanis a Misina Program, amelynek során megújul a tv-torony környezete, épül egy gyermek- és felnőtt játszótér, erdei biciklis downhill-pályát építenek, s a tervek szerint jégpálya is létesülhet a tv-torony mellett.

Turistamúzeum

Páva a múzeumról azt mondta, ilyenek az egész országban ritkaságnak számítanak, a tárlat ugyanis nemcsak a helyi egyesület történetét dolgozza fel, hanem a hegység múltját és jelenét is bemutatja, ilyen módon minden Pécsre érkező ízelítőt kaphat a megyeszékhely felett magasodó Mecsekből, kedvet kaphat csúcsai meghódításához.

Turistamúzeum

Azt mondta, az egyesület az egyik első klasszikus alulról szerveződő civil szövetségként alakult meg hazánkban a XIX. század végén, s nem kisebb teljesítmény fűződik a nevéhez, mint a Mecsek turistaútjainak kiépítése, a természetjárás népszerűsítése, a test és a lélek fejlesztése.

Turistamúzeum

Ripszám István, az egyesület ügyvezető elnöke arról számolt be, hogy a kiállításon jelenleg megtalálható tárgyak több évtizedes múltra tekintenek vissza, gyűjtésükben a szervezet legidősebb tagjai vettek részt. Hozzátette: érdemes lesz időről időre felkeresni a múzeumot, hiszen igyekeznek folyamatosan változtatni a kiállítás anyagán, emellett kulturális programokat, rendezvényeket, előadásokat, beszélgetéseket is tartanak majd az épületben.