Fejlesztések lesznek Uránvárosban is

A megújult Ércbányász tér éke

Az uránvárosiak hallatták hangjukat az Uránváros Konzultáció során, a számukra legfontosabb egészségügyi, kulturális, gazdasági és közlekedési fejlesztések megvalósításán pedig már dolgozik is az önkormányzat.

hirdetés

Az Uránváros Konzultáció 2016 elindításakor Páva Zsolt, Pécs polgármestere úgy fogalmazott, hogy „nem a politikusoknak kell megmondaniuk az embereknek, hogy mi kell nekik, ők ugyanis azt nagyon jól tudják. A politikus dolga, hogy megkérdezze az embereket”. Nos, ez meg is történt, az uránvárosiak az elmúlt közel másfél hónap alatt ugyanis visszaküldték az általuk kitöltött konzultációs kérdőíveket, amelyekben összefoglalták, hogy milyen egészségügyi, kulturális, gazdasági vagy éppen közlekedési fejlesztést támogatnának pécsi nyugati városrészében.

Sikeres volt a konzultáció
Sikeres volt a konzultáció

A konzultáció eredményeit Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Decsi István önkormányzati képviselő értékelte. Hoppál Péter elmondta, hogy közel ezer (pontosan 982) uránvárosi család gondolta úgy, hogy él a lehetőséggel és beleszól saját lakókörnyezetének sorsába. Ez a kiküldött 8100 kérdőív közel 12 százaléka. Az államtitkár szerint összességében elmondható, hogy a helyi lakosság nyitottan, aktívan fogadta a konzultációt, a kérdőív véleménykifejtős részében is számos hasznos ötlet, észrevétel, javaslat érkezett hozzájuk.

Közel ezren küldték vissza a kérdőíveket
Közel ezren küldték vissza a kérdőíveket

Kifejtette, hogy az uránvárosiak és a városvezetés fejlesztési elképzelései – a visszaküldött ívek alapján – egybevágnak, majd hozzátette: nagyra értékelik, hogy a részletekkel kapcsolatban a helyiek sok olyan iránymutatást adtak, amelyekkel segíteni tudják majd a jövőbeni konkrét intézkedéseket.

Hoppál Péter a beküldött válaszok kapcsán elmondta, hogy az uránvárosiak 70 százaléka elégedett a városrészben elérhető szolgáltatásokkal (mint például bankok, posták, pékségek és a kormányablak), 52 százalékuk tartja megfelelőnek a tömegközlekedést, és több mint 15 százalékuk szerint tiszta és rendezett a lakókörnyezetük.

A véleményüket meghallgatják
A véleményüket meghallgatják

Arra a kérdésre, hogy mely területeket milyen fontossági sorrendben kellene fejleszteni Uránvárosban, a helyiek 55 százaléka tette meg első helyre az egészségügyi ellátás fejlesztését. Nem csupán a Veress Endre úti rendelő felújítását tartják azonban fontosnak (51,6 százalék), hanem új orvosi rendelők kialakítása mellett is letették voksukat (44,8 százalék). Az új háziorvosi rendelők kialakításának lehetőségeit az önkormányzat már vizsgálja – mondta az államtitkár.

Fejlesztésekről dönthettek az uránvárosiak
Fejlesztésekről dönthettek az uránvárosiak

A második helyre tették az uránvárosiak a helyi gazdaság fejlesztésének fontosságát, amelyet véleményük szerint a Hajnóczy-piac fejlesztésével (61,3 százalék) és így a helyi termékek előtérbe helyezésével érhet el a város.

Decsi István képviselő elmondta, hogy a harmadik legfontosabb az uránvárosi nevelési intézmények fejlesztése. Itt a válaszadók kitértek arra, hogy az óvodás gyermekek megfelelő ellátása érdekében a városrész óvodáinak felújítása (57,6 százalék) a legfontosabb, utána pedig egyből az iskolák fejlesztése (53,4 százalék) került a listára. A Hajnóczy úti óvoda fejlesztése és felújítása felé már megtették az első lépéseket, de a közeljövőben a Bánki Donát Utcai Általános Iskola és a Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola is megszépülhet.

A kulturális fejlesztésekkel kapcsolatban – folytatta – a válaszadók közel 64 százaléka javasolja, a kis közösségi terek, közterek, parkok fejlesztését, míg 29 százalék szerint a Szivárvány Gyermekház felújítására van szükség.

A közlekedésfejlesztést érintően viszonylag vegyes visszajelzések érkeztek – mondta a képviselő. Az azonban elmondható, hogy míg a helyiek a buszos közlekedés fejlesztését nem tartják annyira fontosnak (19,7 százalék), addig a kerékpáros úthálózat kiépítését nagyon is annak vélik (43,4 százalék). Épp ezért már keresik annak a lehetőségeit, hogy miként lehet majd a pécsi bicikliutakat Uránvárossal összekötni.