Fejlesztik a keleti városrészt

A gyerekeknek a legjobb így

A megújulás útján indult el Pécs-Somogy, ahol nem csupán a környékbeli lakások, a somogyi iskola, és a közösségi ház kapott új külsőt, hanem egy új játszótér is épült itt, amit a városrész óvodásai ki is próbálhattak annak hétfői átadóján.

hirdetés

A keleti városrész leszakadó területein mind infrastrukturálisan mind szociális értelemben javítani kíván a város, a cél érdekében pedig 2014 őszén elindították a városrehabilitációs programot. A nagyszabású projekt eredményeképpen több lakást és közterületet újítottak fel az eddig eléggé elhanyagolt területeken.

A játszótér a gyerekek jövőjét szolgálja
A játszótér a gyerekek jövőjét szolgálja

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy a megújult Hősök tere, most pedig már Pécs-Somogy lakosai is örülhetnek, hiszen a városrészben nem csupán új lakásokat adtak át a rászorulóknak, hanem megújulás alatt áll az iskolájuk aulája is, valamint újrafestik és cserélik a nyílászáróikat is, és egy informatika terem is épül az intézményben. A művelődési ház is átesett komoly ráncfelvarrásokon, egy leharcolt, üresen álló területen pedig egy teljesen új játszótér is felépült.

A fejlesztések segítik a közösségi élet kialakulását
A fejlesztések segítik a közösségi élet kialakulását

Őri László, Pécs alpolgármestere az avatáson elmondta, hogy a keleti városrészben 2014-ben megkezdődött szociális rehabilitációs program keretében kivitelezett közterület-fejlesztésekkel a város egy régi adósságát törlesztette, mivel erre a nehéz sorsú városrészre az Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül nem fordítottak elég figyelmet. Most azonban végre eljött az idő arra, hogy Györgytelep és a Hősök tere, Pécsbánya és Pécs-Somogy egy kicsit meginduljon a fejlődés útján.

Huba Csaba és Őri László
Huba Csaba és Őri László

Az alpolgármester kifejtette, hogy a 300 millió forintos fejlesztési program keretében itt sem csupán lakásokat újítottak fel, hanem olyan közterületeket és középületeket is új életre keltettek, melyek a településrész további megújulásának is teret tudnak adni. Az ilyen mindenki számára elérhető nyilvános terek pedig fontosak egy város életében, mivel azok a közösséget szolgálják, és a közösségi életet építik – hangsúlyozta Őri – majd hozzátette, hogy ahol aktív közösségi élet van, ott van jövője is az embereknek.

A gyerekeknek a legjobb így
A gyerekeknek a legjobb így

A pécs-somogyi fejlesztések célja tehát az, mondta az alpolgármester, hogy egy olyan értékes, előremutató közösségi élet fejlődjön ki itt, amiből lehet meríteni és amelynek segítségével meg lehet tervezni a jövőt.

Az avató ünnepségen Huba Csaba, a terület önkormányzati képviselője elmondta, hogy a Máltai Szeretetszolgálat és a civil szervezetek által nagyban segített helyi projektnek köszönhetően Pécs-Somogyon összesen 14 darab szociális bérlakást újítanak fel szinte teljes körűen, az elmúlt időszakban a 14-ből összesen 8 lakás átadására pedig már sor is kerülhetett. Fontos továbbá, hogy a projektnek köszönhetően a teljes mértékben leromlottá váló Rücker aknai lakások elbontása is megtörténik.