Fejlesztik a pécsi jégpályát

A Hullám kültéri medencéinek tavalyi felújítása, az állatkert folyamatban lévő újjáépítése után hamarosan egy újabb emblematikus pécsi szabadidős létesítményt modernizálnak. A koripályára több mint 150 millió forintot költenek el, hogy XXI. századivá váljon a legfontosabb része, azaz a jó jégért felelős hűtőrendszere.

hirdetés

Nem mostanában, hanem még Toller László polgármester idején derült ki, hogy a pécsi jégpálya felújítását nem lehet sokáig halogatni. Uniós belépésünkkel ugyanis azt is vállalta hazánk, hogy korlátozzuk a veszélyes anyagok felhasználását a különböző közösségi beruházásoknál. Márpedig a koripálya hűtőrendszere maró hatású ammónia segítségével működött.

jégpálya1

Csizi Péter országgyűlési képviselő vezetésével ma is folyik a lobbizás, hogy mielőbb összejöjjön a felújításhoz szükséges több mint 150 millió forint.

– Komoly összefogással, s a kormány társasági adókkal kapcsolatos jogszabályának segítségével mára megvan a pénz kétharmada, bízunk benne, hogy már a nyáron elindulhat a munka – mondta lapunknak a képviselő. Mint hozzátette: Pécs az utóbbi években szembesült vele, hogy a sport- és szabadidős létesítményekkel kapcsolatban is csontvázak hullottak a városvezetők nyakába, ezért időről időre van feladat.

jégpálya2

Emlékeztetett arra, ahogy az állatkertnél a zöldhatóság, úgy a jégpályánál a katasztrófavédelem miatt kellett a huszonnegyedig órában beavatkozni, míg a Hullámnál az derült ki, hogy éveken át folyt el a víz a kültéri medencéből. Emiatt összesen több mint másfél milliárdos fejlesztésekre volt (és van) szükség Pécs kiemelt létesítményeinél.

Szűcs Zsolt, a koripályát üzemeltető Pécsi Sport Nzrt. vezérigazgató-helyettese egyébként azt mondta lapunknak: az ammóniát már el is szállították, az új, környezetbarátabb rendszert pedig két hónap alatt ki lehet építeni. Már kiírták a közbeszerzést a munkára, mert szinte bizonyos, hogy egy-két hónapon belül rendelkezésre állnak a források a beruházáshoz.

[box title=”Csizi: lesz még tennivaló” box_color=”#4456e4″]Az országgyűlési képviselő lapunknak azt mondta: a múltból örökölt lemaradások pótlása mellett igazi fejlesztésekre is jut pénz és energia idén. A város például a tüskésréti tó 150 milliós rendezésével járult hozzá az ottani szabadidőközpont és vízisípálya megépítéséhez. A rekortán borítású, kivilágított futópályával rendelkező terület a nyáron meg is nyílhat a pécsiek előtt. Hozzátette: már javában folyik a Kertvárosban megépülő élményfürdő és sportközpont tervezése, s új utcai sportpályák is épülnek Pécsen hamarosan, így a felújítások mellett új beruházásokban sem lesz hiány szerinte.[/box]