Felbecsülhetetlen értékű gyümölcsöst irtottak ki Pécsett

Rengeteg különösen értékes, a II. világháború előtt ültetett gyümölcsfát vágtak ki ismeretlenek a Fejlődés utca környékén Pécsett. A hatezer négyzetméteres telket teljesen letarolták a tolvajok. A rendőrség ismeretlen elkövetők után nyomoz.

hirdetés

Erzsi néni március elején szembesült azzal, hogy értékes telke sivár hegyoldallá vált. Szeptemberben járt utoljára a telken, de Erzsi néni szerint a közelben lakó, télen didergő lakók az utolsó fáig mindent kivágtak nála.

_MG_1105
Erzsike néni szerint a környéken senki nem hallott semmit.

Az ismeretlenek 50-60 darab ritka, régi magyar rezisztens gyümölcsfát pusztítottak el a néni Hősök tere közelében lévő telkén. A kert a Fejlődés utcából nyílik, a tolvajok a gyümölcsfák kivágása után lebontották a kerítést és az épületeket, mindent elloptak, ami mozdítható.

– Feljelentést tettem a rendőrségen, a rendőrök egyenként felmérték és lefényképezték a fák hűlt helyét. Napokig tarthatott a kitermelés, de a környékbeli lepusztult házak lakói mégsem láttak és hallottak semmit – mondta lapunknak Czeglédi Miklósné tulajdonos. Az asszony szerint egy ilyen irtást nem lehet nem észrevenni, a motoros fűrészek és a teherautók zaját valakinek hallani kellett.

_MG_1110
Letarolták a telken álló házat is

Különleges fajták között volt búzás körte és piros belű körte, eper, dió, birsalma és birskörte, meggy, cseresznye, kajszi és egyéb, permetezést nem igénylő, ezáltal biogyümölcsöt termő fa.

Czeglédi Mihályné idén szerette volna szakemberrel bevizsgáltatni a fákat, mert tudni szerette volna, hogy pontosan milyen ritkaságokat birtokol. – Idős korom miatt már egy ideje árulom a telket, de nem akad vevő, aki meglátta a környéket, azonnal továbbállt – tette hozzá az asszony.