Felbolydulhat az albérletek világa

Jól érzékelhető jelenség a fővárosban, hogy egyre kevesebb az ingatlantulajdonos, egyre több a bérlő. A szakemberek szerint Pécsen még nem érzékelhető ez a tendencia, de ha a kitűzött célnak megfelelően az egyetem megduplázza az itt tanuló külföldi egyetemisták számát, megváltozhat a jelenlegi helyzet.

hirdetés

Nagy kérdés, mi lesz, ha az egyetem által kitűzött cél végbemegy, és sikerül megkétszerezni az universitas idegen nyelvű hallgatóit. Milyen hatással lesz ez a folyamat az ingatlanpiacra? Mennyire rázhatja meg a jelenlegi viszonyokat a változás?

Mecseki László, az Otthon Centrum irodavezetője elmondta, a fővárosban érzékelhető folyamat egyértelműen az árak meredek emelkedésével magyarázható, hiszen már az ingatlanvásárlás is álom a bérleti díjak drágulása mellett.

A külföldi hallgatók egyre növekvő számával párhuzamosan a bérleti díjak is elindultak felfelé, még ha nem is drasztikusan.

2albérlet800x600
Egyre nehezebb lehet az albérletkeresés

A gondot az jelenti, hogy szerinte újabb kollégiumok várhatóan nem épülnek, a férőhelyek száma sem fog megugrani, a hallgatók viszont csak gyűlnek. A tulajdonosoknak feladja a leckét, hogy a tehetősebb külföldiek csak a csúcsminőséget választják és fogadják el – nyilván magasabb összegért.

Ez leginkább a szigeti városrészre, az orvosi kar környékére lesz jellemző, hiszen a külföldiek száma már most is ott a legnagyobb.

Szilas Pál, a Duna House értékesítője szerint a gazdasági mutatók határozzák meg egyértelműen a viszonyokat.

– Magyarországon egyetlen olyan város van, Budapest, amely elmondhatja magáról, hogy erős gazdasági miliővel rendelkezik. Ezért jobban fekszik a fővárosban az az Angliából és Németországból induló rendszer, amely az ingatlanvásárlással szemben előnyben részesíti a lakásbérlést.

Pécsen még abszolút nincsenek erre utaló jelek. Amikor a városban több nagy cég is jelen volt – mint például az Elcoteq -, érzékelni lehetett bizonyos növekedést a lakásbérlők számában, de ez nem tartott sokáig.

albérlet800x600
Kertváros és Uránváros teljesen megtelhet

Ha nő a külföldi hallgatók száma, akkor egyértelműen emelkedni fog bérlők száma és magasabbak lesznek a bérleti díjak. Bár – tette hozzá -, az őszi időszakban érdekes tapasztalat volt, hogy ugyan többen vásároltak ingatlant, de nem tudták kiadni őket, amelyek így rajtuk maradtak.

Persze valószínűleg nem marad üresen egyetlen lakás sem, ha több külföldi fog tanulni a városban. Ez elsősorban a belvárosra és az orvosi kar környékére lesz jellemző – mondta ő is.