Feldobják a pécsi vallási értékeket

Elindultak a közbeszerzések, így még idén elkezdődhetnek azok az egyházi fejlesztések, amelyekre összesen negyedmilliárdos uniós pályázati pénzt nyertek Pécsen. Jövő nyárra megújul két református templom, a zsinagóga és szerb egyházművészeti regionális gyűjtemény is létrejön.

hirdetés

– A város felkérésére turisztikai szakemberek, egyházi elöljárók közreműködésével dolgoztuk ki azt a pályázati anyagot, amellyel végül több mint 400 millió forintos uniós támogatást nyertünk turisztikailag fontos egyházi értékek fejlesztésére – mondta lapunknak Merza Péter annak kapcsán, hogy rövidesen Pécs több pontján indulnak meg a munkálatok a program keretében.

Igazi orgonát kapnak a kertvárosi reformátusok

A EU olyan projekteket támogatott, amelyek a turisták számára vonzerőt, élményeket, időtöltési lehetőséget nyújtó turisztikai attrakciókkal kapcsolatosak.

A munkák során, akár már idei munkakezdéssel közel hatvanmillió forintból fejleszthetnek például két református templomot. – A kertvárosi templomban azokat a beruházásokat hajtják végre, amelyeket az épület húsz évvel ezelőtti felépítésekor megálmodtak a tervezők. Így többek között egy egymanuálos orgona váltja majd a mai, két évtizedes, lestrapált elektromos hangszert, valamint közel százhatvan ormánsági ornamentika mintázatot követő fakazettát alakítanak ki a templom mennyezetén – mondta Merza.

A Szabadság utcai gyülekezeti terem átalakításával a belvárosi templomban reformációtörténeti kiállítást hoznak létre. – Az volt a város célja, hogy a fejlesztésekkel egyszerre szolgáljuk a helyi hívőket és a turistákat. A kiállítás például ahhoz is segítséget nyújt, hogy a hozzánk érkezők segítségével keressék fel a többi értékes baranyai templomot. A kertvárosi fejlesztéssel pedig egy új, minőségi koncertek megrendezésére lehetőséget nyújtó tér jön létre – mondja már Hoppál Péter, pécsi országgyűlési képviselő.

Technikailag előrelépnek az ókori értékek hamarosan

Merza szerint a fejlesztésekkel kapcsolatos közbeszerzéseket már elindították, azok jelenleg is futnak. Amint eredményt hirdetnek, megköthetik a szerződéseket a kivitelezőkkel, és indulhat a munka. A tervek szerint 2014 nyarára be is fejeződnek a beruházások.

Ugyanígy jövőre készül el a zsinagóga 120 millió forintos fejlesztése.

– Itt a város zsidóságához köthető történeti, vallási kiállítást valósítunk meg, továbbá a tóraszekrényt és az orgona környezetét restauráltatjuk – mondja Merza Péter.

A pályázat során a Pécsi Szerb Ortodox Egyházközség szerb egyházművészeti regionális gyűjteményt valósít meg a Zrínyi utcában.

[frame]

A Cella is megújul

Összesen 143 millió forintot a világörökségi helyszíneknél is elköltenek nemsokára. A beruházásokat a Cella Septichorában, az Ókeresztény Mauzóleumban és a Középkori Egyetemnél valósítják meg. – Olyan fejlesztések lesznek, amelyekkel a mai kor igényeinek megfelelően tudjuk fogadni a hozzánk érkezőket. A Cella Septichorában például megújul a technikai eszközpark, lesz háromdimenziós tévé, lézerrel megvilágított makett – mondja Bozók Anita, a Zsolnay Örökségkezelő Kft. ókeresztény értékekért felelős vezetője.

[/frame]

  • Én

    A vallás attól lesz értékes, hogy nem magamutogató, nem kirívó, védi az emberi értékeket. Ma, amikor a városban lépésenként elesett, fiatal emberekbe botlunk, akik kéregetnek, leromlott állapotban vannak, akkor felmerül a kérdés, hogy hol vannak az igazi hívók, akik segítenek, felkarolják az elesetteket, akár jogi segitséget nyújtanak, fellépnek az olyan törvények elfogadása ellen, ami emberellenes, tovább növeli a szegénységet, betegen kilátástalan helyzetbe kerülnek, megalázzák őket.

  • !!!

    Ennél gagyibb címet nehéz lett volna kitalálni. Mindenesetre már az elején süt a cinizmus, kitárt karral fogadva a vallásgyalázó kommenteket.

  • Re:1 Hawking

    ” A vallás az emberiség kultúrájának egyik területe,megjelenési formája.” – ajánlom “olvass hozzá” a témához !