Félelem és reszketés vár a pécsi vérszívókra: kezdődik a gyérítés

A kormány elrendelte Magyarország területén a csípőszúnyog földi kémiai módszerekkel történő gyérítését. Erre Pécsett július 6-7-e között kerül sor, a napnyugta utáni időszakban.

A földi kémiai irtás során felhasznált készítmény a Deltasect Plus 1,2 ULV, ami kijuttatott formájában kizárólag rovarokra gyakorol hatást, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes és a környezetet sem károsítja, ugyanakkor a méhekre veszélyes, ezért kérik a méhészeket, hogy a kezelés ideje alatt állataik bezárásáról gondoskodjanak.

hirdetés

Tartaléknapok: július 7-e és 8-a, szintén a napnyugta utáni időszakban.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

  • A szabadban tartott gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, az ott szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen történő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
  • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Kiemelt képünk illusztráció. 

Hirdetés