Felére csökkent az építőipari tartozások mértéke

J

Egy felmérés szerint az elmúlt években közel a felére csökkent az építőipari körbetartozások mértéke. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy a korábbi, nagyjából 400 milliárd forintos adósság a felére esett vissza. Baranyában is érezni a javulást.

hirdetés

Bát az ÉVOSZ által a minap közreadott adatok szerint az érintett alvállalkozók követeléseik ötödét nem kapják meg a szerződésekben foglalt határidőkig, a három évvel ezelőtti 400 milliárd forintról 200 milliárdra csökkent az építőiparban forgó lánctartozások összege.

Ez jórészt a két évvel ezelőtt létrehozott Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek (TSZSZ) is köszönhető. A szervezet feladata, hogy meggyorsítsa az elvégzett munkák kifizetését polgári jogi eszközökkel. A szerv az építészeti-műszaki tervezési, építési, kivitelezési ügyekben jár el a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó megbízásából, s ad szakértői véleményt a vitás ügyekben.

A TSZSZ-hez eddig 30 millió forint miatt fordultak az érintettek.

Dr. Tarján Katalin, a TSZSZ jogi előadója elmondta, hogy országosan eddig összesen 336 kérelem érkezett hozzájuk, ebből a kérelmező székhelye szerint öt, a vitatott teljesítés helyszíne szerint pedig nyolc kapcsolható Baranya megyéhez. Ezek közül kettő eljárás jelenleg is folyamatban van, a többi ügyet már lezártak.

– A kérelmeket egy kivételével minden esetben alvállalkozók adták be a fölöttük lévő, velük szerződésben álló vállalkozókkal szemben. Ezek jellemzően építési, kivitelezési szerződésből eredő elszámolási viták voltak, bár egy útépítéssel kapcsolatos ügy is zajlik a megyében. Az egy kivétel egy családi ház építése, ahol a vállalkozó adta be kérelmét a megrendelő tulajdonossal szemben – közölte a szakember.

A baranyai tapasztalatok tükrözik az országos megoszlást, a legnagyobb arányban az alvállalkozó lánc valamely tagja (kis- vagy középvállalkozás) fordul a szervhez elszámolási vita esetén.

A TSZSZ-nél országosan meghaladja a 9 milliárd forintot a kérelmezett összérték, az ezekhez tartozó beruházási érték pedig több mint 60 milliárd forint. A kérelmek több mint a felénél a vitatott összeg nagysága nem érte el a 10 millió forintot, kb. tíz százalékuknál az egymillió forintot sem.

– A Baranyában beadott kérelmek közül egy kivételével mindegyikben 5 millió forint alatt volt a vitatott összeg, jelenleg folyamatban van egy nagyobb értékű, 10 millió forint feletti vitatott összegű eljárás. A nálunk megjelenő baranyai beruházásoknál az eddigi kérelmezett összérték 30 millió forint körül van – tájékoztatott Tarján Katalin.

Az eddigi tapasztalatok szerint mindenképpen optimizmusra ad okot az ÉVOSZ azon adata, amely szerint három év alatt a felére csökkent a tartozások mértéke. A TSZSZ az érdeklődő telefonokból, e-mailekből és az ügyszám alakulásából úgy látja, hogy továbbra is szükség van a munkájára. A TSZSZ ráadásul kezdeményezte hatáskörének kiterjesztését az építési beruházásokhoz kapcsolódó egyéb szerződésekre (anyaggyártás, -szállítás) is. A remények szerint a jövőben még több bajba jutott vállalkozón fognak tudni segíteni.