Felére csökkentenék a rezsit Pécsett

Kertváros is vonzó újabban az olcsósága miatt

A város önkormányzatának tervei szerint a pécsi panelházakban, társasházakban jelentős megtakarítást lehetne elérni egy hamarosan induló projekttel. A programban uniós pályázatokat is figyelembe vesznek.

hirdetés

A kormányzati törekvések szerint a júliusban esedékes rezsicsökkentés után ősszel újabb kedvezményeket kaphat a lakosság, a tavalyihoz képest jóval kevesebbet kell fizetni a gázért, villanyért, vízért, vagy éppen a hulladékszállításért.

A pécsi önkormányzat azonban nem csupán a szolgáltatók felől közelítené meg a díjcsökkentést, komoly energetikai korszerűsítési programra is kilátás nyílhat. Mindennek előzménye lehet egy kertvárosi fejlesztés: a Kék-Zöld Iroda felújítására 70 millió forintot áldoznak. A pénzből a közösségi házat újraszigetelik, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést, és speciális árnyékolástechnológiát alkalmaznak, valamint napkollektorokat is bevetnek a zöldenergia érdekében.

Kővári János, az ÖPE önkormányzati képviselője, fideszes honatya szerint a Kék-Zöld Iroda egyfajta bemutatóház lesz. Ez egy modellprogram, olyan korszerűsítéseket végeznek majd el, amelyre a következő uniós finanszírozási ciklusban, 2014 és 2020 között a pécsiek is tudnak majd pályázni.

– A panelprogramhoz hasonló konstrukció szerint – egyharmadot az önkormányzati, egyharmadot az állami forrás, egyharmad részt az önerő tesz ki – pályázhatják meg a támogatást – mondta Kővári. – További 30 millió forintot költenek arra, hogy különböző klubokat, programokat szervezzenek, valamint energetikai tanácsadást működtessenek a lakosok számára a következő másfél-két évben.

Kővári János szerint az átalakításokkal felére csökkenhet a rezsiköltség, ami jelentős megtakarítást jelent. Mindez pedig kedvet adhat a magánszemélyeknek, a társasházaknak is pályázatuk elkészítéséhez.

A fejlesztési minisztérium a közelmúltban lapunkkal azt közölte: első körben a magyar állam a szén-dioxid kvóta értékesítéséből tervezett 14 milliárd forintot csoportosítaná át panelfelújítási lehetőségek megnyitására, majd 2014-től az évente értékesített kvótán felül EU-s pályázati pénzeket is mozgósítanának.
Először a korábbi pályázatokon már nyertes épületek juthatnak hozzá a támogatásokhoz, s ezt követően írnak majd ki új pályázatokat.

Pécs egyébként élen jár az energetikai korszerűsítés terén. A korábbi panelprogramoknak köszönhetően országos szinten városunkban van arányaiban a legtöbb szigetelt lakóépület.