Felgöngyölítettük a mecseki túracsata szálait

Egyet nem értésbe torkollott nemrég megjelent cikkünk a Mecsek Egyesület és a Baranya Megyei Természetjáró Szövetség között. Ki festi a turistautak jelzéseit? Ezen a ponton ütköztek a vélemények. Utánajártunk, hol az ellentmondás.

hirdetés

A lapunknak nyilatkozó túravezető, a Mecsek Egyesület tagja, elmondta, „a parkerdő jól kiépített utakkal rendelkezik, melyek az 1891-ben megalakult Mecsek Egyesület jóvoltából több mint egy évszázada hálózzák be a Mecseket”. Az egyesület honlapján az alábbi szöveg olvasható: „a turistaút-hálózat fenntartása, ötévenkénti újrafestése, erdei létesítmények megőrzése sok feladatot ró az egyesület tagjaira”.

A Baranya Megyei Természetjáró Szövetség levélben kérte a nyilatkozat korrigálását, hiszen „a mecseki és parkerdei turistautak festői, karbantartói nem a Mecsek Egyesület tagjai, hanem a Baranya Megyei Természetjáró Szövetség tagjai, minősített jelzésfestői, akik a Magyar Természetjáró Szövetség szabványa szerint végzik áldozatos munkájukat”. A szövetség elnöke, Tóth Klára szerint valós helyzet ez.

Válogathatunk a túracsoportok között
Fontos az útjelzések karbantartása – de kinek a feladata?

Elmondta, a Baranya Megyei Természetjáró Szövetség több területen és minőségben végzi a munkáját, hiszen tizenhat egyesületet fog össze, a Mecsek Egyesület csupán egy ezek közül.

– Mikor a patinás Mecsek Egyesület az 1945-ös feloszlatását követően 1993-ban újjáalakult, elnökük megegyezett a Természetjáró Szövetség elnökével. Ekkor történt a megállapodás, melyben leszögezték: az útjelzések nyilván- és karbantartása, újrafestése a szövetség hatáskörébe tartozik. Ötévenként esedékes az újrafestésük, hiszen a fakéreg változik, az időjárás kárt tehet a jelzésekben és így tovább. Ez a megye teljes területén mintegy ezerötszáz kilométer – ismertette.

A Mecsek Egyesület a saját emlékhelyeiért, a források karbantartásáért felel.

A szövetség tizenhat egyesülete az Ormánságtól egészen Észak-Baranyáig felosztja a megyét, ezek felelősek a különböző térségek turistáiért, túráiért. Vannak tagegyesületek a Dráva mentén, Komlón, Hosszúhetényben, a Villányi-hegységben.

túra, kirándulás, tél, hideg, séta
Mára 1500 kilométernyi turistaút van Baranyában

Biki Endre, a Mecsek Egyesület túravezetője a cikkel kapcsolatban elmondta, a gond az volt, hogy a Baranya Megyei Természetjáró Szövetség nem kapott kellő hangsúlyt. Hiszen a Mecsek, nevükkel ellentétben, nem hozzájuk tartozik az újjáalakulástól, 1993-tól.  A Baranyai-dombságban így összesen 155 kilométer turistaút az övék. Ezek kezelésére vonatkozik a honlapon található információ.