Bankbotrány: feljelentést tehet a szigetvári takszöv

Maximum 30 milliót kaphatnak a betétesek

A Szigetvári Takarékszövetkezet határozottan cáfolja azokat a pletykákat, amelyek szerint a Buda-Cash/DRB-botrány kapcsán bajba került volna a pénzintézet. Kiss Endre, a takarék igazgatóságának elnöke szerint rémhírterjesztés miatt feljelentést kívánnak tenni.

hirdetés

Alaptalanok a Szigetvári Takarékszövetkezettel kapcsolatos híresztelések. Kiss Endre is hallott már a Pécsen terjengő pletykákról, hogy a közel százmilliárd forintos kárt okozó Buda-Cash/DRB-ügy miatt bajba került a pénzintézet. Mint lapunknak nyilatkozva elmondta, az ilyen pletykák ellen ugyan nem lehet védekezni, de ismeretlen tettes ellen fognak feljelentést tenni rémhírterjesztés miatt.

– Merő rosszindulatból kevertek minket az ügybe. Hogy kicsoda és miért tette ezt, nem tudjuk, de feljelentést fogunk tenni a rendőrségen – mondta.

Kiss Endre szerint a botrány nyomán ugyan valóban voltak, akik megszüntették a náluk vezetett számlájukat, ugyanakkor legalább ugyanannyi új ügyfelük lett.

– Tíz önkormányzat, 150 vállalkozó, s közel 500 magánszemély nyitott nálunk számlát az elmúlt napokban. Nagyon lényeges, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Takarékbank együttesen kért fel minket arra, hogy legyünk a DBR-ügyfeleket kártalanító OBA kifizetőhelyei. Így nemcsak Pécsen, hanem más települések mellett Kaposváron és Siófokon is a mi egységeink lesznek az OBA kifizetőhelyei. Ha bajban lennénk, akkor nyilván nem kérnének fel ilyen együttműködésre – fogalmazott.

A bankszakember szerint a tavaly végrehajtott takarékszöveti integráció révén valós, biztonságot adó bankcsoport jött létre.

– Az integráció során megvalósult egy közösségi intézményvédelem, a takarékszövetkezeti garanciaközösség, amely mögött 300 milliárd forint áll. A magyar bankrendszerben egyrészt az OBA-nak köszönhetően 30 millió forintig létezik védettség, azaz mindenki 30 millió forintig jogosult kártalanításra, a garanciaközösség pedig gyakorlatilag száz százalékos védettséget ad. Ilyen védelem egyetlen pénzintézeti csoportnak sincs Európában, s a magyar bankrendszerben is kirívó – hangsúlyozta Kiss Endre.