Fellebbeznek Mészáros és Varga perében

A menedzsmentközpontnál fellebbeznek a 2008-ban menesztett EKF-főigazgató kártérítési ügyében. Közben a korábbi városvezetés által felvett, majd kirúgott vezető is perel. Varga Péter, volt holdingvezér első fokon nyert.

hirdetésMint korábban beszámoltunk róla, Mészáros András számára kedvező ítélettel zárult a volt EKF-főigazgató által indított per a Baranya Megyei Bíróságon május hetedikén. A még szocialista vezetésű önkormányzat által, a munkaszerződés lejárta előtt két évvel, 2008 októberében menesztett vezető kártérítési igényét csak részben találták jogosnak, így kilencmillió forint megfizetésére kötelezték a város száz százalékos tulajdonú cégét, a Pécs2010 Menedzsmentközpont Nonprofit Kft.-t, a vezető korábbi munkáltatóját.

Ruzsa Csaba, a társaság ügyvezetője lapunknak elmondta – bár a korábbi negyvenmilliós követelésnek nem kell eleget tenniük – a kilencmillió forint még mindig sok. Mivel részben közpénzből működő cégről van szó, tette hozzá, nem is tehetnek mást, mint fellebbezéssel igyekeznek számukra kedvezőbb ítéletet elérni. Ennek részleteiről azonban csak annyit mondott: a menedzsmentközpont kisebb mértékű kártérítés megfizetésében reménykedik. Ismert ugyanakkor, valamennyi pontot, mellyel a rendkívüli felmondást anno indokolták, megalapozatlannak  s összességében jogszerűtlennek ítélte a bíróság.

Egy másik pécsi cég vezetőjétől, Varga Pétertől azután köszönt el a városvezetés, hogy kiderült: eladták a Pécsi Közlekedési Zrt. buszait a Busrent Kft.-nek. Varga egyéves átlagbére mellett hathavi bérének megfelelő prémiumáért pereskedik – a tét így közel 25 millió forint. A perben ítéletet eddig csak első fokon hirdettek, s nem tartották megalapozottnak a felmentést. A város és cége, a Pécsi Holding Zrt. továbbra is állítja: Varga Péternek tudnia kellett volna a pécsi buszok kiszervezéséről, s erről értesítenie kellett volna az önkormányzatot. Mivel ezt nem tette meg, szerintük jogtalan Varga követelése, s jogos a felmentés. A per tovább folytatódik.

Rankasz Ernő, a Pécsi Temetkezési Kft. egykori vezetője amiatt perli a várost, mert érzése szerint visszahívása és a munkáltatója általi rendkívüli felmondás jogellenes volt. Ezek miatt kártérítést vár, továbbá maximum 12 hónapnyi keresetére is igényt tartana – összes követelése 5 és 7 millió forint között lehet. Rankasz lapunknak azt mondta, bár tanúk meghallgatására sor került már, egyelőre fogalma sincs, mikor és hogyan végződhet a per. Hozzátette: szerinte 2-3 év múlva születhet meg az ítélet.

hirdetés