Félmilliárd a Gandhira

Gandhi, Hoppál Péter, Garai Péter 011

hirdetés

Összesen pontosan félmilliárd forintot költenek a tanév végétől az évi 170-200 roma diák otthonául szolgáló Gandhi Gimnáziumra Pécsen. Az uniós finanszírozású fejlesztés során kicserélik az ablakokat, korszerűsítik a fűtést, szigetelik a homlokzatot.

Történetének egyik legnagyobb fejlesztése valósulhat meg a roma fiatalok képzését végző pécsi Gandhi Gimnázium – jelentette be Garai Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a helyszínen hétfőn reggel.

Garai: kiemelt figyelmet kap az iskola
Garai: kiemelt figyelmet kap az iskola

Mint beszámolt róla, a Gandhi az ország egyetlen, kifejezetten roma fiatalok középiskolai oktatását végző intézménye, ezért mindig kiemelt figyelem övezi. Hozzátette: az 500 millió forintos felújítás során XXI. századi körülményeket teremtenek meg az intézményben, amely a legtakarékosabban működő iskolák közé kerülhet a fejlesztésekkel.

Szigetelik a homlokzatot is
Szigetelik a homlokzatot is

Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő kiemelte: a beruházás része az is, hogy új könyvtárat hoznak létre a Gandhiban, a bibliotéka jelenlegi helyén pedig interaktív közösségi teret hoznak létre. Hozzátette: a következő időszakban azon is dolgozni fognak, hogy a Komját Aladár utcai épület környékének közterületei is megújuljanak.

Egy-két ablakon befúj a szél...
Egy-két ablakon befúj a szél…

Virág Bertalan, a Gandhi Gimnáziumot működtető nonprofit kft. ügyvezetője azt mondta, az épület új egysége is több mint 20 éves technológiát képvisel, míg a régi tömb már fél évszázados. Az ablakok idejétmúltak, kiengedik a meleget, a fűtési rendszer pazarló, a falak szigetelése is elavult. Mindezek miatt pályáztak uniós forrásokért. Az épület 2015 közepére modernizálódik, a diákokat a munkák nagy része nem érinti, ugyanis azokat már idén nyáron elvégzik.