Félmilliárdos a Tüke Busz járvány miatti vesztesége

Keményen sújtotta a járvány a Tüke Busz Zrt.-t tavasszal, a városvezetés a bevételkiesést úgy kezelné, hogy az egyik pénzintézet felé fennálló kölcsöntörlesztési forrásból – mivel a cég élt a járvány miatti hitelmoratóriummal – átcsoportosítanának a működtetésre – írja a Pécsi Stop.

A világon mindenhol nehéz helyzetbe hozta a koronavírus a közösségi közlekedési cégeket. Sokan váltottak ugyanis egyéni közlekedési módra. A veszélyhelyzet megszűnése után  emelkedni kezdett az utasforgalom, de a bevételek a tavalyi évhez viszonyítva csak 80 százalékos mértékben teljesültek az elmúlt hónapokban. Emelkedés pedig nem igazán várható – áll a Ruzsa Csaba alpolgármester által jegyzett előterjesztésben. Ezt október 13-án, kedden tárgyalja a pécsi önkormányzat költségvetési és gazdasági bizottsága.

Augusztus végéig 525 milliós kieséssel számolnak a 2019-es évhez viszonyítva.

A Tüke Busz Zrt. a tartós árbevétel kieséssel a 2020. évi, az önkormányzat által elfogadott üzleti tervében számolt, ennek mértékét 941 millió Ft összegben került kalkulálásra” – áll az előterjesztésben.

A cég az üzleti tervében azt vállalta, hogy az önkormányzat költségvetésében található támogatási összegek mellett tudja biztosítani a tömegközlekedés zavartalan működtetését. A működtetéshez az is hozzájárult, hogy az idei évet a cég közel 400 millió forintos tartalékkal tudta elkezdeni – ám ez a tartalék a járványhelyzet miatt szeptember végére elkopott, hiába gazdálkodott költséghatékonyan a Tüke Busz.

A fejlesztési célú támogatást a K&H Bank felé fennálló kölcsöntartozásra fordítja a cég, a pénzt eleve külön számlára utalja az önkormányzat. Mivel a járványhelyzet miatt tavasszal a kormány hiteltörlesztési moratórium lehetőségét vezette be, a cég pedig élt ezzel. Most az összeget az önkormányzat átcsoportosítaná a társaság működtetésére, emiatt tárgyalásokat folytatnak a K&H Bankkal.

Ha megszületik a döntés, akkor a fennálló összeget a járvány okozta negatív pénzügyi hatások függvényében használnák föl.

A teljes szöveg a részletekkel EZEN A LINKEN olvasható.

hirdetés

Hirdetés