Félmilliárdos csalás a vád

Inkább a cukor, ha nagyon muszáj, de semmiképp sem az édesítőszer

Folytatódott a Pécsi Törvényszéken az a per, amelyet költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indítottak a pécsi N. J. és társai ellen. A férfi  a vád szerint egy bűnszervezet élén arra vette rá az embereit, 600 millió forint áfát ne fizessenek be.

hirdetés

Nyolc vádlottja van annak a szövevényes ügynek, amelyben a vád szerint egy férfi, N. J. által irányított bűnszervezet Romániából hozott be cukrot Magyarországra, ám a termékért az ottani európai uniós kivitelre figyelemmel nettó összeget fizetett. A cél az volt, hogy idehaza – a vádlottakhoz köthető különböző cégeken keresztül – már áfával növelt áron adjanak túl a szállítmányon – a költségiket pedig leírták az adójukból. A tényleges haszon az eladás és értékesítés közötti, Magyarországon érvényes áfatartalom volt az ügyészség szerint.

cukor ügy01

Az elsőrendű vádlott, N. J. az így szerzett pénzt visszaforgatta részben ismerősein, részben családtagjain keresztül, amiből újabb és újabb szállítmányok érkezhettek.

A keddi, Pécsi Törvényszéken zajló tárgyaláson elhangzott tanúvallomások szerint a cukrot egyébként Temesvárról, Kolozsvárról és Aradról is szállították Kabára, Kaposvárra. Volt, hogy 3-5 kamion is megfordult egy héten a városok között. A felvásárló cégek ugyanakkor nem vizsgálták azok származását, csak azt, hogy megfelelnek-e az élelmiszer-ipari követelményeknek.

Az ügyész ugyanakkor megjegyezte, a korábbi nyilatkozatok szerint a cukorgyárak menedzserei is azon a véleményen voltak, hogy azért lehetett olcsóbb sok esetben a cukor, mert bizonyos körök nem fizettek áfát – mindez köztudomású volt.

A perben az is kiderült, hogy a nyomozóhatóságok operatív eszközöket is bevettetek a szervezet lebuktatására, amelynek jogszerűségét viszont az egyik vádlott ügyvédje megkérdőjelezte, ahogyan az ügyben eljáró adószakértő kompetenciáját is.

Az ügyben a felbujtó elsőrendű és a hatodrendű vádlott előzetes letartóztatásban van, a többiek szabadlábon védekezhetnek. A per tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

A Pécsi Törvényszéken június 12-én kezdődik egy másik, ezen ügyhöz hasonló büntetőper. Ebben 350 milliós adócsalással vádoltak meg egy ismert pécsi vállalkozót, mert a vád szerint egy szlovák cég képviselőjeként vásárolt gabonát, de nem fizette be az áfát, mondván, külföldön adja el az árut – azt azonban idehaza értékesítette.

  • sz85

    Engedjėk màr el őket minek tartjàk fogva nem ők a bűnösök

  • vélemény1

    Két balek bent, a többi kint. Szép….. Pécsi Törvényszék.