Félmilliárdos sportcsarnok épül a belvárosban

A nemrég útjára indult pécsi városfejlesztési és gazdaságélénkítő beruházások között talán kevesebb figyelmet kapott, hogy mintegy félmilliárdos fejlesztés keretében új sportcsarnokot építenek a Jókai utcai általános iskolában.

A Jókai utcai oktatási intézmény diákjai évtizedek óta főleg a reáltárgyakban érnek el szép sikereket a tanulmányi versenyeken, ennek ellenére az iskola azon pécsi létesítmények közé tartozik, amelyek nem rendelkeznek az ilyen teljesítményekhez méltó infrastruktúrával.

Csizi Péter országgyűlési képviselő ezért kötelességének érezte, hogy közbenjárjon egy olyan fejlesztésben, amely hosszú évek óta várat magára.

– A város, a PEAC és az egyetem együttműködésében most körvonalazódik az a lehetőség, amellyel egy régi szükségletet elégíthet ki Pécs az iskola diákjai számára – fogalmazott a politikus.

Őri László alpolgármester mindehhez hozzátette, hogy az iskolának mindenképpen tornacsarnokra van szüksége, ezért indították el azt a programot, mára már látszik, hogy a csarnok megépítését az egyetemmel közösen végre tudják hajtani.

jókai, iskola, hl2
Nemsokára mindenki annyit sportolhat, amennyit akar

– Egy olyan sportlétesítmény építését tervezzük, amelyet tanítási időben az általános iskolások, azon kívül az egyetemi polgárok és a PEAC sportolói használhatnak. A cél az, hogy a 70 százalékban tao-forrásból álló összeg és a 30 százalékos önerő mielőbb rendelkezésünkre álljon, ezzel kapcsolatban már elindult a közös munka. Ez néhány hónapon belül meglehet – mondta a városvezető.

A félmilliárdos – egészen pontosan 446,5 millió forintos – projekt hetven százaléka tehát a PEAC által igénybe veendő tao-támogatásból és további harminc százalékos, a PEAC által biztosított önrészből áll. A létesítmény az elkészülte után egy hónapon belül az önkormányzat tulajdonába kerül. Egyelőre a kivitelezés pontos dátuma még nem ismert, mindenesetre néhány éven belül szeretnék tető alá hozni a létesítményt.

Az új sportcsarnok elősegíti a közoktatási programban is szereplő mindennapos testnevelés megtartását, különböző szabadidősportok s egyéb közösségi célú események megrendezését – amellett, hogy természetesen az egyetemisták is igénybe vehetik.