Félmilliárdot ihatnak el a pécsiek

A szesz árát nem felezik

Amikor egy-egy este betérünk valamelyik szórakozóhelyre, akkor két sör után már nem tűnik olyan fontosnak az árlista. Pedig jókedvében az ember óriási összegeket képes fizetni úgy, hogy csak utólag döbben rá, mennyire nem volt észnél. Kiszámoltuk, hogy Pécsen átlagosan mennyi megy el!

hirdetés

Nem vitás, hogy rengeteget költhetünk egy hosszú éjszaka alatt, éppen ezért voltunk kíváncsiak arra, hogy ténylegesen mennyi mehet el. Egy általuk kalkulált átlagot vettünk alapul, átlagos pécsi árakkal és átlagos fogyasztással.

Night out
Jó társaságban gyorsan kiürülnek a poharak

Az átlagárak kiszámításához négy – eltérő profilú – hely kínálatából szemezgettünk találomra: a Nappali bárt és a Cooltour Cafét a Király utcában, illetve a Százéves Borozót a Kórház téren és a Pokol kocsmát Uránvárosban.

Mennyit iszol egy este?

Eredmények

Loading ... Loading ...

A négy hely korsó söreinek árát átlagolva, fél liter Szalon kerekítve 324 forintra jött ki. A négy hely 5cl-es Jagermaistereinek ára átlagolva 550 Ft.

A fenti mennyiséggel számolva ez azt jelenti, hogy négy korsó sört (1296 Ft) és két feles Jagert (1100 forint) elfogyasztva egy este nagyjából 2300 forint hullik ki a zsebünkből.

Továbbfűzve a gondolatmenetet, bármilyen kis helyről is legyen szó, azt kijelenthetjük, hogy egy estén 50 ember megfordul egy-egy ilyen helyen. Szándékosan számoltunk a legkisebb eshetőséggel, nagyjából ez lehet a minimum.

Ha ezt a számot vesszük alapul és a fenti fogyasztást felszorozzuk, akkor megkapjuk a vendéglátóhely 50 főre jutó bevételét, 115 ezer forintot.

Ahhoz, hogy mégis mennyi mehet el egy görbe este alatt Pécsen, segítségül hívtuk a pécsi egyetemisták által készített pécsi Kocsmatérképet, amelyen 148 vendéglátóhelyet jelöltek be.

A képlet szerint tehát 115 ezerszer 148 = 17 millió forint egy estére – a teljes költés egy hónapban 510 millió forintra jön ki.

Már ez is döbbenetes szám, de a jelzett kocsmatérképen ugyanakkor nincsenek rajta az éttermek sem, és nem kalkuláltunk a boltokban megvásárolt italokkal sem.

Ráadásul nagyjából 7300 emberrel számoltunk (50 fő x 148), de a becslések szerint 14 ezer alkoholista lehet Pécsen, miután a lakosság 10 százalékáról tartják úgy az orvosok. A sejtések szerint ugyanakkor nyolcszázezer alkoholista él hazánkban.