Félmilliárdot költ Pécs segélyekre

A jövőben önkormányzati segély néven folyósítanák az átmeneti segélyt, a temetési segélyt és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást. Pécsett azt is tervezik, erre ugyanis lehetőséget ad egy új jogszabály, hogy a juttatások egy részét nem készpénzben, hanem Erzsébet-utalványban biztosítják.

hirdetés

Pécsen komoly összegeket szánnak segélyekre; évente több mint félmilliárdot fizetnek ki többek között lakásfenntartási támogatásokra, gyermekvédelmi segélyre. Az összeg országos viszonylatban, a nagyvárosok között is tekintélyesnek számít, mondja Moór Eszter népjóléti bizottsági elnök.

A szép summát a jövőben másképp, egyes elemeit nem is készpénzben folyósíthatják majd egy új felsőbb jogszabály megváltozása miatt.

Több önkormányzati segélyt is egységesítenek ugyanis jövőre: önkormányzati segély néven folyósítanák az átmeneti segélyt, a temetési segélyt és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást. Ezeket lehetőség szerint ugyanabban a mértékben és összegben kapnák az érintettek, mint eddig, emellett a támogatottak száma sem lesz kevesebb.

Egyszerűsödik a segélyezés – mondja Moór Eszter

A három támogatástípus közül az átmeneti segély és a havonta adható rendkívüli gyermekvédelmi támogatás átlagos összege 10-10 ezer forint, míg a temetési segély általában 5–25 ezer forint körül mozog.

– Az összevonás nyomán a támogatások igénylése jelentősen egyszerűsödik, átláthatóbbá válik a rendszer. Segélyt 2014-től azok kaphatnak, akiknél az egy főre eső jövedelem a mindenkori nyugdíjminimum 130 százaléka, azaz 37 050 forint alatt van – mondta lapunknak Moór Eszter. Ma a családos segélyezettek esetében ennél alacsonyabb a limit, éppen a nyugdíjminimum összege, vagyis ők az új rendszerben némi többletjövedelemre számíthatnak.

Egy másik fontos változás szerint a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások közül természetbeni ellátás formájában nyújtható a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás és a fentebb említett, összevont önkormányzati segély is. Mindez azt jelenti, hogy a törvény felhatalmazza az önkormányzatokat arra, hogy egyes segélyeket Erzsébet-utalványban biztosítson.

– Pécsen is gondolkodunk azon, hogy bizonyos támogatásokat nem készpénzben fizetünk ki, de természetesen például a lakásfenntartási támogatást nem fogjuk utalvány formájában biztosítani; ezzel ugyanis az ellátás célja sérülne. Természetesen így megmaradnak bizonyos pénzbeli juttatások a jövőben is. A részleteket várhatóan ősszel dolgozza ki az önkormányzat – mondta Moór Eszter azon kérdésünkre, hogy várható-e az egységesítés minden szinten.

  • KUKTA

    NA JA!AZ ÉPÍTÉSI VÁLLALKOZÓ,TÖBB AUTÓVAL,ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSBAN,2 GYEREKKEL???BIZTOS KEVESET KERES!!!JA,ÉS MÉG KAJÁT IS AZ ÖNKORMÁNYZATTÓL KAP!NEM TUD FŐZNI AZ ASSZONY???

  • Kusz

    Javaslom hogy előtte környezet vizsgálatot végezzenek hogy akik rendetlenek,-Q7-es Audi van a nagyi nevén amit ők használnak stb. ne kapjanak csak tényleg a munkaképtelen rászorulók.