Félmilliót keresett a sitten

450 ezer forint kártérítést ítélt meg első fokon a Pécsi Törvényszék az ormánsági uzsorásnak, aki beperelte a pécsi börtönt, mert túl sokáig ült dohányzócellában, és nem volt leválasztva a cellától a vécé. Gy. L.-t uzsorázásért 2011-ben jogerősen 8 év 10 hónap börtönre ítélte a Baranya Megyei Bíróság.


Az uzsorás keresetét csak részben találta alaposnak a bíróság, a dohányzócelláért nem, de az elfalazatlan illemhely miatt megítélték neki a kártalanítást. A nemdohányzó uzsorás egészségkárosodását semmivel sem tudta bizonyítani. A börtön egy,  Gy. L. által aláírt papírral igazolta, hogy az uzsorás maga kérte a dohányzócellát, de a férfi azt mondja, hogy fenyegetéssel vették rá, hogy aláírja, de ezt sem tudta bizonyítani.

Az elítélt azért is beperelte a pécsi börtönt, mert a cellában nem volt elfalazva a vécé, és így mindenki nézhette, ahogy dolgát végzi. A bíróság szerint ezért jár neki 450 ezer forintos kártérítés, amit az uzsorás nagyon kevésnek tart, ezért fellebbezett az ítélet ellen. Abban reménykedik, hogy másodfokon 10 millió forintot kaphat a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettől, mert előzetes letartóztatása alatt dohányzó cellában töltött néhány hónapot.

– A büntetés-végrehajtási intézetek túlnyomó része a 19. század végén épült, ezért már az épületek karbantartása és az állagmegóvás is jelentős forrásokat emészt fel. Emellett természetesen folyamatosan újítjuk fel a személyi állomány munkahelyeit és a fogvatartottak elhelyezési körleteit, így dolgozunk a zárkák illemhelyeinek leválasztásán is. Jelenleg is folyik ez a munka. Minden börtönben felmértük a helyzetet, a függönnyel való elválasztás megoldott, a források függvényében végezzük a szükséges átalakításokat – mondta lapunknak Szalai Tímea, a BVOP sajtóiroda osztályvezetője.

gyimesi lászló, uzsora2

Gy. L.-t zsarolás, csalás, hamis vád, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység és magánokirat-hamisítása miatt ítélte el a bíróság 8 év 10 hónap börtönre. 1996 és 2008 között az Ormánságban, valamint Siklós környékén bizonyíthatóan mintegy ötven szegény, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kisebb-nagyobb kölcsönt. Összesen 3,5 millió forintot adott a sértetteknek, akik 15 milliót fizettek vissza, átlagosan 432 százalékos kamattal. További 30 milliót követelt még ezen felül, átlagosan 986 százalékos kamattal.

A néhány tízezer forintos hitelekből pár hónap alatt lett több százezer, esetenként több milliós tartozás. Volt, akinek a 20 ezer forintos adóssága 4,5 milliósra dagadt. A vádlott fenyegetéssel és veréssel vette rá adósait a törlesztésre, nem volt ritka, hogy megölésükkel is fenyegetőzött. Olyan is előfordult, hogy a Drávába fojtással, vagy a pécsi TV-toronyból való kidobással vette rá az embereket, hogy fizessenek, vagy nagyobb összegű tartozásról szóló papírt írjanak alá.

hirdetés

Hirdetés