Szerződéseket bont a Tettye novembertől

Felmondja a mellékvízmérőkre vonatkozó szerződéseket a Tettye Forrásház azokban a társasházakban, ahol 60 napon túli tartozást halmoztak fel a lakók. A cég szerint több százmilliós kintlevőségük van, ezeket kell behajtani, mert most azok járnak rosszul, akik becsületesen fizetnek.

hirdetés

Az eddigieknél szigorúbban kénytelen fellépni a Tettye Forrásház azokkal szemben, akik tartoznak a vízdíjjal. Mint lapunk megtudta, az is elképzelhető, hogy egy hónapos türelmi idő után felmondják a 60 napon túli tartozást felhalmozó, mellékvízmérős felhasználók szolgáltatási szerződését novembertől. Egy 1995-ös kormányrendelet teszi ezt lehetővé, mostantól pedig a cég is kénytelen alkalmazni a többi hazai vízszolgáltatónál egyébként bevett gyakorlatot. Egy ilyen szerződésbontás azonban az egész lakóközösséget érintheti majd a társasházakban.

– Nem a mellékvízmérőkre vonatkozó szerződések felbontása a cél, hanem az, hogy megpróbáljuk minél több fogyasztónkkal rendezni a tartozásokat – mondja Csöngei Adrienn.

A Tettye kész a kompomisszumokra

A Tettye Forrásház szóvivője szerint számos kompromisszumot, fizetési lehetőséget, opciót kínálnak a tartozóknak, hiszen a cég érdeke az, hogy az elfogyasztott víz ellenértékét megkapják.

– Amennyiben valakivel szerződést bontunk, a továbbiakban nem fogjuk tudni elvégezni az adott házban a mellékmérők (vízórák) és a főmérő közti különbözet felosztását. Ennek ugyanis az a feltétele, hogy valamennyi mérő hiteles legyen és szerepeljen a nyilvántartásunkban – mondta Csöngei Adrienn.

Mindez azt jelenti, hogyha Pista bácsi nem fizet hónapok óta, a cég felmondja a szerződését, addigi tartozását pedig megpróbálják behajtani rajta. Ha azonban Pista bácsi azután sem fizet, de használja a vizet, akkor az a mennyiség már a főmérőn jelenik meg, azaz a teljes háznak keletkezik tartozása.

– Azok, akik hosszú hónapokon keresztül nem fizetnek vízdíjat és nem élnek az adósságkezelő programunk által biztosított tartozásrendezési lehetőségekkel sem, szomszédaik és az egész közösség érdekeit veszélyeztetik – magyarázza a Tettye szóvivője.

Itt jönnek képbe a közös képviselők, akiknek van jogi lehetősége is arra, hogy rávegyék „Pista bácsit”, rendezze a számlát, illetve fizessen be a közösbe például közös költséget. Tehát megelőzhető, hogy az egész ház szenvedjen egyvalaki miatt, ám csak akkor, ha ebben partnerek a közös képviselők is. A társasházi törvény szerint ugyanis ők ellenőrzési jogkörrel is rendelkeznek, és felléphetnek a társasház nem fizető tagjaival szemben.

– Szívesen segítünk a közös képviselőknek, hiszen ugyanaz a célunk. Mi nem törekszünk feltétlenül a szerződések felmondására, de ha egyik fél részéről sem tapasztalunk együttműködést, akkor kénytelenek leszünk élni ezzel a lehetőséggel – összegzi Csöngei Adrienn.

A Tettye Forrásház azért kényszerül a szigorúbb fellépésre, mert igen komoly kintlevőségei vannak, amelyek csaknem elérik a 400 millió forintot. A cég azt ígéri, csak ahol sokszori próbálkozás után sem járnak sikerrel, ott indítják el a szerződésbontást!