Féloldali ellenzéki összefogás Pécsen?

Csendes, békés tüntetés volt

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz átfogó ellenzéki összefogás Pécsen a következő választásokra. Az LMP nem közösködik a “bukott szocialistákkal”, a Jobbik szintén nem akar összeborulást. Mindenesetre újra alakulhat a liberális-szocialista mag. 

hirdetés

Az ’56-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján tartott tüntetéseken az ellenzéki pártok szónokai az Orbán-kormány leváltásához nélkülözhetetlen “demokratikus” összefogás szükségességét emelték ki.

Kunszt-Márta - jo
Kunszt Márta szerint alakul a demokratikus ellenzék összefogása

Kunszt Márta, a DK helyi önkormányzati képviselője szerint a jövőben elképzelhető az együttműködés a szerinte “tisztán demokratikus” ellenzék köreiben, hiszen a mostani megmozdulást is közösen szervezték.

– Bár konkrét forma még nem alakult ki, többen kezdeményeztek egyeztetéseket a kormány elleni közös fellépésről – mondta a politikus, aki hozzátette, hogy civilek, szocialisták és a DK képviselői, az Együtt, valamint a Liberálisok “aktív pécsi magjának” tagjai dugták össze a fejüket eszmecserére az összefogás érdekében – bár az Együtt szerinte már más utakon jár.

Ágoston Andrea, a Liberálisok pécsi csoportjának vezetője szerint is megpróbálnak egy olyan “közös minimumot” létrehozni, amely mentén a szocialistákkal és a DK-val összefogva megpróbálnak az “utca emberének” problémáin segíteni.

Úgy tűnik, hogy a nagy ellenzéki összeborulásból viszont kimarad a Jobbik és az LMP is. Gyimesi Gábor, az előbbi párt önkormányzati képviselője szerint bár ők is a Fidesz “ellen vannak”, de nem szeretnének “egy ilyen korrupt társaságba beszállni”.

– A baloldali ellenzék hosszú éveken keresztül volt hatalmon, bebizonyították, hogy ők sem különbek annál, mint akiket most szidnak. Nagyon álságosak azok a mondatok, amelyek a vasárnapi demonstrációkon is elhangzottak. Mi tudatosan nem kívánunk részt venni ebben, mert nem haverok érdekeit képviseljük, hanem az emberekét. Senkivel semmilyen szövetségre nem lépünk, nincs olyan erő, amellyel összeegyeztethető lenne a programunk – fogalmazott.

gyimesi1 - g
Gyimesi Gábor nem közösködik senkivel

Szintén egyedül próbálkozik az LMP. Keresztes László Lóránt, a szervezet országos elnökségének tagja, egyben pécsi önkormányzati képviselő amondó, szó sincs arról, hogy ők részt vennének egy ilyen jellegű összefogásban.

– Nyáron kongresszusi határozatban erősítettük meg, hogy az LMP önállóan indul a választáson. Mi nem változtatunk azon a szövetségi politikán, ami eddig is jellemezte a pártunkat, nem állunk össze a teljesen hiteltelenné vált baloldali pártocskákkal. Azoknak a szónokai alapvetően saját személyes mandátumukért versenyeznek, s érezhető volt beszédükön, hogy igazából ők sem hiszik el azt, amit mondanak. Ők csak néhány parlamenti helyért dolgoznak, amit le tudnak osztani egymást között. Az LMP-t viszont valóban az ország sorsa érdekli – zárta rövidre a politikus.

Kerestük az MSZP-t is, későbbre ígértek választ.