Felszámolhatják a Zsolnay-negyed melletti illegális szeméthegyet

Vélhetően erről a területről van szó

Illegális hulladéklerakó felszámolására adott be pályázatot az önkormányzat, amennyiben a Belügyminisztérium pozitívan bírálja azt el, egy országos program keretében Pécs 20 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást kaphat, amelyből az önkormányzati tulajdonú Zsolnay-labdarúgópályán felhalmozott hulladékot lehetne felszámolni.

hirdetés

A terület a Basamalom utcában, a Balokánytól keletre található, az egykori Zsolnay-labdarúgópályára az elmúlt tíz évben nagy mennyiségű beton, illetve építési és bontási törmelék került, a hulladékkupacokat pedig átjárhatatlan bozót borította be.

Ennek megtisztítására adta be pályázatát a pécsi önkormányzat.

Bár az ott illegálisan felhalmozott szemét nem jelent kiemelt közegészségügyi kockázatot, ám a terület a belvároshoz közel van, a Zsolnay-negyed szomszédságában található, így indokolt lenne felszámolása.

A Zsolnay-labdarúgópályára sok-sok szemét került az elmúlt 10 évben

Az előzetes felmérés alapján mintegy 3600 négyzetméteren lesz szükség a bozótirtásra, és összesen csaknem 3000 köbméternyi, megközelítőleg 4500 tonnányi hulladékot kell majd elszállítani a területről.

A munkák összköltsége meghaladja a 31 millió forintot, így sikeres pályázat esetén a pécsi önkormányzatnak 11 millió forintos önerőt is biztosítania kell a hulladékhegy felszámolásához.

„Ahogy a vízért, vagy a gázért, úgy a hulladékkezelésért is fizetni kell, ezt mindenkiben tudatosítani kell. Hiába kötelező, szociális okból, vagy spórolásból sokan nem kötnek szerződést a hulladékuk elszállítására, ehelyett maguk tüntetik el szemetüket. Az így keletkező illegális hulladékhegyek amellett, hogy rontják a városképet, még járványügyi kockázatot is jelentenek. Felszámolásuk az önkormányzatra ró jelentős többletterhet. Fontos küldetése a városvezetésnek a szemléletformálás, az, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ne a hulladékkezelésen spóroljanak, mert a végén valakinek mindig állnia kell a számlát” – fogalmazta meg a pályázat benyújtása kapcsán Ágoston Andrea, a pécsi önkormányzat képviselője.