Félszáz hajléktalan dolgozik Pécsen

Sokan talán nem tudják, hogy jelenleg több mint félszáz hajléktalant foglalkoztatnak Pécsen a közmunkaprogram keretében. Őri László alpolgármester szerint az érintettek is képesek értéket teremteni, olyan munkát végezni, amelyek segíthetnek felzárkóztatásukban, életük jobbá tételében.

hirdetés

Pécs a hazai vidéki nagyvárosok közül az egyik legnagyobb közfoglalkoztatotti létszámmal rendelkezik. Az önkormányzat a közmunkaprogram kezdetétől kezdve igyekezett mintaprogramok keretében bevonni a közmunkásokat az értékteremtő munkákba.

– Több intézmény – például óvodák – újultak meg a közelmúltban Pécsen közfoglalkoztatottak segítségével, emellett elindult a nyilvános illemhelyek felújítása, XXI. századivá tétele is. Ez utóbbival régi adósságát törleszti a város, ugyanis az EKF-program közterület-fejlesztései között a korábbi szocialista városvezetés megfeledkezett e területről – mondta Őri László alpolgármester.

A városvezető hozzátette, hogy az értékteremtés mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy hajléktalanokat miként lehet bevonni a programba.

– Az idő bebizonyította, hogy a fedél nélkül élők is képesek értéket teremteni, olyan munkákat végezni, amelyek segíthetnek felzárkóztatásukban, életük jobbra fordításában.

varrónő

Az önkormányzat idén márciustól folyamatosan tudta növelni a hajléktalanok számát a közfoglalkoztatási programban. Pillanatnyilag 58-an dolgoznak, de nagy az érdeklődés, hiszen eddig összesen 88-an vettek részt a programban, 18-an pedig a kezdetektől fogva ragaszkodnak munkájukhoz.

– A hajléktalanokról sokan tévesen azt gondolhatják, hogy nem tudnak minden reggel megjelenni egy munkahelyen és rendesen dolgozni. A pécsi program azonban rácáfol erre, hiszen a többség gyorsan alkalmazkodott a munkarendhez és igyekszik is képezni magát – hangsúlyozta a politikus.

A pécsi programban két csoport dolgozik: az egyik megújuló energiát állít elő, pécsi erdőkből gyűjt fát, amiből egy mulcsozó gép segítségével készítenek értékesíthető faaprítékot, amelynek egyik legnagyobb felhasználója a jelenleg 1,8 milliárd forintos felújítás alatt lévő állatkert lesz.

A másik csoport varrodában dolgozik, őket képzett szakember segíti, s a jövőben egy közfoglalkoztatott varrónő is oktatja majd őket a szakma rejtélyeire. Eddig 2000 darab környezetbarát, vászonból készült bevásárlótáskát készítettek el. A munkások hamarosan saját munkaruha-kollekciójukat fogják bemutatni a nyilvánosságnak.

A belügyminisztérium szerint jövőre is folytatódhat a program, a pécsi önkormányzat pedig más területen is igyekszik majd munkát biztosítani a fedél nélkül élők számára.