Félti a vízügyi szakmát az LMP

A vízügyi ágazatban tapasztalható problémák megoldását sürgeti az LMP. Keresztes László Lóránt, a párt vízgazdálkodási szakszóvivője szerint bérfelzárkóztatást kell végrehajtani a területen dolgozók számára, emellett meg kell akadályozni a már elkezdett létszámleépítést a nagy állami regionális szolgáltatóknál.

hirdetés

Közel húszezren dolgoznak a vízügyi ágazatban, közülük minden második munkavállaló írta alá azt a petíciót, amelyet az ágazati érdekképviseletek tegnap küldtek el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek. A levélben nem csupán a szerintük nélkülözhetetlen bérfejlesztésről, hanem az ágazatban tapasztalható súlyos problémákról is szót ejtenek.

Keresztes Lóránt pécsi LMP-s képviselő keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a szakszervezetek világossá tették, hogy minden demokratikus eszközt megragadnak majd a nyár folyamán, hogy nyomatékot szerezzenek mondanivalójuknak.

– Mi úgy gondoljuk, hogy nem szabad magukra hagyni az érdekképviseleteket, hanem meg kell szólalniuk az ellenzéki pártoknak, illetve meg kell szólalnia a szakmának is, azaz a vízközmű szövetségnek is, amely tavaly egyébként nagyon komoly jelzéseket fogalmazott meg – mondta a politikus.

A pécsi képviselő említést tett egy másik ügyről, a DRV-nél zajló létszámleépítésről is. Tavaly novemberben felmerült, hogy elbocsátásokra kell számítani a nagy állami cégeknél, ezért megkeresték Seszták Miklós fejlesztési minisztert.

– Akkori válaszában a miniszter leszögezte, hogy “a kormány a többségi állami tulajdonban lévő víziközmű-társaságoknál nem tervez létszámleépítéseket”. Ez az ügy a mi régiónkat is érinti, hiszen a DRV-nél komoly, több mint 130 fős leépítés történt eddig, ráadásul elég figyelemreméltó hírek érkeznek a cég berkeiből. Szerintünk egymásnak ellentmondó lépéseket hoz a cégvezetés.

Keresztes szerint hiteltelenné vált a kormány, ezért “megálljt kell parancsolni a DRV-nél folyó leépítéseknek”. Emellett úgy véli, hogy a nagy regionális állami szolgáltatók korábban nyereségesen működtek, a rezsicsökkentés és a közműadó azonban ezt alapvetően megváltoztatta.

– Ezeket már nem tudják kigazdálkodni ezek a cégek, elmaradnak a fontos karbantartási munkálatok, ami bizonytalanná teszi a szolgáltatást, s növeli azokat a költségeket, amelyek már amúgy is óriásiak. Ezen mindenképpen változtatni kell. A bérfelzárkóztatást végre kell hajtani, ebben az ágazatban a legalacsonyabb a fizikai munkavállalók bére. De fontos az is, hogy a szakmai szemlélet visszakerüljön az ágazatba. Pillanatnyilag három szaktárca felügyeli a vízügyet, az érintettek szerint is rossz ez az állapot. Ez az egyik legfontosabb közszolgáltatás, lehetővé kell tenni, hogy szakmai vezetés legyen az ágazatban, hiszen jelenleg politikai vezetés irányítja – hangsúlyozta az LMP szakpolitikusa.