Feltöltőkártyás vízmérök a Tettyénél

Tettye Forrásház: több száz új vízórát szerelnek be

A Tettye Forrásház valamennyi ügyfele számára elérhető mostantól az előre fizetős vízmérő, amely főként a nehéz helyzetben lévőknek jelenthet alternatívát, mert így nem tudnak leküzdhetetlen adósságot felhalmozni. Az első kártyás vízórákat pénteken szerelték be Pécsett két önkormányzati bérlakásba.

hirdetés

A mérő úgy működik, akár egy feltöltőkártyás mobiltelefon: az ügyfél (saját anyagi  lehetőségeinek ismeretében) előre megvásárolja a kívánt vízmennyiséget, így csak annyit fogyaszt, amennyit előre kifizetett. A szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában befizetett adott mennyiségű fogyasztást egy mágneskártyával érvényesítheti az intelligens vízórán, az újratöltést pedig tetszőleges alkalommal megismételheti.

Pécsett ezen a héten két kártyás mérő kezdte meg működését, amelyeket a Pécs Holding szereltetett fel két önkormányzati bérlakás fogyasztásának kezelésére. A kártyás vízórák – magasabb tudásuknak megfelelően – a hagyományos mérőknél ugyan többe kerülnek, azonban különösen hatékony megoldást kínálnak albérletek, önkormányzati bérlakások, társasházak esetében a lakói, bérlői tartozás felhalmozódása ellen.

A máshol már alkalmazott módszer tapasztalatai kedvezőek, az előrefizetős vízóra nemcsak az eladósodottságtól való védelemre, adósságkezelésre is jó. Tartozás esetén ugyanis a befizetett összeg egy kisebb része a hátralék rendezésére megy. A kártya feltöltésére az önkormányzattal együttműködve a lakásfenntartási támogatást is fel lehet használni.

– Senkinek sem jó az a megoldás, ha a szolgáltató arra kényszerül, hogy elzárja az ivóvizet. Így azonban a korlátozás helyett biztosíthatjuk a folyamatos fogyasztást, miközben az ügyfél tartozása is csökken kisebb, ütemezhető részletekben – mondta el Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtóreferense. – Ráadásul a kártyás vízóra önfegyelemre és tudatos vízfelhasználásra is ösztönöz, hiszen a fogyasztást folyamatosan tervezni kell. A tapasztalatok azt mutatják, azoknál válik be leginkább, akik csak ezen a módon tudnak takarékoskodni, akár 5-10 százalékot is megspórolhatnak a korábbi vízfogyasztásukhoz képest – hangsúlyozta a sajtóreferens.

A tudatos használatot segíti, hogy a fogyasztás egyszerűen követhető a vízmérőn, melynek kijelzője visszafelé számol, így mindig látható rajta, hány köbméter víz áll rendelkezésre. Ha a feltöltött keret elfogyott (vagy valaki megpróbálja megrongálni a szerkezetet), az eszközben lévő csap automatikusan elzár.

Angliában széles körben elterjedt ez a módszer

A higiéniai okokból szükséges, korlátozott vízmennyiség azonban ekkor is rendelkezésre áll.

– Minden esetben előre beprogramozzuk a törvény által előírt szociális vízmennyiséget, így ha az előre fizetett keret elfogyott, a mérő ezt a minimumot még átengedi, amelyet a lakónak természetesen rendeznie kell – tájékoztatott Csöngei Adrienn.

A Tettye Forrásház az új mérési szolgáltatástól azt is reméli, hogy csökken a pécsi fogyasztók által felhalmozott tartozás, amely jelenleg több mint 500 millió forintot tesz ki. A pécsi vízszolgáltató és a holding együttműködést kezdeményez, hogy minél szélesebb körben elterjedhessen az önkormányzati bérlakásoknál is az előre fizetős vízórák használata.

 • Kósa Laci!

  Te félkegyelmű, megint vizet ittál, nem látod, hogy fejtetővel lefelé szerelted be a vízórát! Leolvasáskor a kollégádnak kitekeredik a nyaka…Hehehe…

 • Tuttigéza

  Kósa Laci te sosem ittál vizet, mit szerelgetsz te ott?

 • Beatowen

  Ahhoz előbb be kellene engedni a tettyéseket. höhöhö!

 • Lui

  Nagyon kíváncsi leszek, hogy a sok bérlakás és más tartózóknak hogyan fogják ezt beszerelni és beadni! Mert nekik nem érdekük fizetni, mert mi (adófizetők és az önkormányzat) fizetünk helyettük!