Féltucatnyi programmal formálódnak az uránvárosi közösségek!

Tovább erősödhetnek az uránvárosi közösségek: a Mecsek Nyugdíjas Egyesület új projektjének köszönhetően számos foglalkozáson keresztül hozza össze az egymás mellett lakó fiatalokat és időseket, külföldi és magyar hallgatókat, leendő és már kisgyermekes anyukákat.

2016-ban ünnepelte Uránváros 60. születésnapját. A Hajnóczy úti első lakásokat 1956 októberében adták át, utána pedig brutális iramban zajlott a benépesítés: 1956-tól 1974-ig a tervezett 5000 lakás helyett 7350 épült meg. A kerek évforduló alkalmából kezdődött el egy nagyívű fejlesztéssorozat Uránvárosban, melynek keretében megújult a Hajnóczy utcai piac, új járdákat és parkolókat, zöldfelületeket alakítottak ki, kezdetét vette a Virágos Uránváros program, megszépült a Hajnóczy utcai óvoda és bölcsőde és a Veress Endre utcai rendelőintézetben jelenleg is jelentős fejlesztések, munkálatok folynak.

– A helyi lakosság összetétele is lassacskán változik, az első generációs idősek mellé már be-beköltöztek fiatal családosok is. Fontos megszólítani az itt élő, különböző életkorú közösségeket különféle programokkal, erre a feladatra vállalkozott a Mecsek Nyugdíjas Egyesület – mondta Varga Tamás, a projekt szakmai vezetője.

Elmondta, az egyesület projektje, amelyre 10 millió forintot nyertek el, egy meglehetősen átfogó programsorozat, ami a különböző korú, társadalmi hátterű, nemzetiségű uránvárosi személyeknek egyaránt szól. Sok külföldi hallgató is él a városrészben, úgy ahogy egyre több fiatal pár is, kisgyermekesek. A cél a közöttük lévő kis közösségek elaprózódásának a megállítása a különféle programokkal.

Bundy bácsi és Varga Tamás

Mik is pontosan ezek a programok?

Összesen hét szakmai program vár a projekt keretén belül az uránvárosiakra. Az Uránvárosi kalandok-ban a városrész történetével, értékeivel lehet megismerkedni bel- és kültéri foglalkozások során. Az Ovi-foci program neve önmagáért beszél: két uránvárosi óvoda – a Radnóti utcai és a Zipernowsky utcai – vesz részt az akcióban, hogy már a legkisebbek is megismerkedhessenek ezzel a sporttal. A Jön a baba! és a Baba-zene programok neve mutatja, ki is a célközönség. A Kutyabarát Klub az állattartók részére jött létre, míg a Felelős Állattartás élménypedagógiai program óvodások számára tanít a háziállatok tartásának felelősségéről – ez a Szőnyi ill. a Hajnóczy utcai ovikban fog zajlani. A projekt legkülönlegesebb programja talán a Tandem nyelvsuli, ami a városrészben, az egyetemi kampuszokhoz közel lakó külföldi egyetemistákra épít. A PTE Idegen Nyelvi Központtal együttműködve kötetlen formában, klubfoglalkozásként gyakorolhatnák az uránvárosiak az idegen ajkúakkal együtt a nyelvet.

A programok egy része már elindult szeptemberben, a többi most októberben kezdődik, és ezek egészen áprilisig fognak tartani.

Bundy János uránvárosi őslakos, mindenki „Bundy bácsija” elmondta, Uránvárosban járva-kelve gyakorta megfogalmazódott sokakban az a probléma, hogy nincsenek közösségek. Sok idős lakik egyedül, nekik szükségük van társaságra.

– Minden adott a programokhoz, van új kutyafuttatónk, vannak zöld területeink, meg kell tölteni a városrészt programokkal. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az önkormányzati képviselőnk egyben az alpolgármester is, így nagyobb rálátása van a fejlesztésekre.

hirdetés