Felújítások: érdemes résen lenni

Idén először kaphat komolyabb lendületet az építőipar a megyében. Sokan döntenek úgy, hogy lakáskasszás megtakarításaikat a tető lecserélésére, szigetelésre vagy éppen térkövezésre, melléképület építésére költik. Ezernyi buktatójuk lehet ugyanakkor a vásárlásoknak.

hirdetés

Igazi dömpingre készülnek az építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó cégek ezekben a hetekben, ugyanis a várakozások szerint érezhetően nagyobb lesz az igény az alapanyagokra, tetőcserepekre, téglákra, járólapokra, térkövekre. A statisztikák szerint Pécsen például mintegy 20 százalékkal több új lakás épült, s az eladott építőanyagok is hasonló ütemben fogytak jobban, mint egy évvel korábban.

A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy hajlamosak vagyunk forró fejjel dönteni, pedig életünk legértékesebb vagyontárgyával kapcsolatban kell fontos lépést tennünk.

Ráfizethet, aki nagyon spórolni akar
Ráfizethet, aki nagyon spórolni akar

– Gyanús lehet, ha az építőanyagot áruló vállalkozás vagy gyártó új a piacon, így a termékekkel kapcsolatban nincs kellő tapasztalat, de az is bizalmatlanságra adhat okot, ha különösen olcsón adnak egy-egy terméket – figyelmeztet az évtizedek óta tetőcserepek gyártásával foglalkozó Terrán Kft. szakembere, Tóth Szabolcs.

Mint mondta számos rémtörténettel találkozott pályája során pár év alatt tönkremenő tetőcserepekről, a minőségi követelményeknek meg nem felelő téglákról, szétfagyó járólapokról.

– Érdemes vásárlás előtt utánanézni egy adott terméknek vagy kereskedőnek, a vele kapcsolatos tapasztalatoknak. A mai világban villámgyorsan születnek márkák, de ugyanilyen gyorsan meg is szűnnek az építőipar területén. Ez már csak egy-egy elem későbbi pótlása miatt is veszélyeket rejt magában. Érdemes olyan gyártót keresni, amely hosszú évek óta a piacon van, rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal, s a jogszabályban meghatározott szavatossági és garanciaidőt jelentősen túl tudja teljesíteni – tanácsolja a szakember.

Hozzátette: érdemes jól megnézni azt is, mire terjed ki a garancia, hogyan lehet érvényesíteni az igényeket. Szerinte minél több a biztosíték, annál jobban jár a vevő; a mi dolgunk, hogy kiválasszuk a pénzünkhöz legjobban passzoló ajánlatot.