Felülvizsgálják az értelmetlen körzeteket

Olvasónk korábban Gyárvárosban lakott. Akkor a Veress Endre utcai rendelőbe kellett járnia nejének terhes gondozásra. Most Kovácstelepen laknak, ám most már nem a tíz perc sétára lévő uránvárosi intézménybe, hanem a Lánc utcába kell bumliznia. Az igazgató szerint megoldják a helyzetet.

hirdetés

Elkeseredett hangú levéllel (ide kattitva elolvashatja a levelet) kereste meg lapunkat egyik olvasónk a minap azért, mert második gyermekükkel állapotos feleségének át kell szelnie a fél várost, ha terhes gondozásra indul.

Mint írta, érthetetlen, hogy miért kell ennyit utaznia nejének. Arra a furcsa anomáliára hívta ugyanis fel a figyelmet, hogy korábban – amíg a Lánc utcai rendelő közelében laktak – Uránvárosba, majd, amikor Kovácstelepre költöztek, a Lánc utcai rendelőbe irányították feleségét.

Szerinte érthetetlen az eljárás, ráadásul felesége életét nehezíti meg jelentősen a folyamatos bumlizás, hiszen általában vele utazik másik, kétesztendős gyermeke is a védőnőhöz, orvoshoz. „Talán nem kell ecsetelnem, pont a józan ésszel ellentétesen kell orvoshoz járni” – írta olvasónk, aki mielőbb választ, illetve megoldást vár.

Levelével Mácsainé Németh Erzsébetet, a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények igazgatóját kerestük fel, aki elismerte, hogy ésszerűtlen a rendszer, így azt felülvizsgálják.

– Az utóbbi években az intézmény felújítási munkái miatt a Lánc utcában nem volt nőgyógyászat és terhes tanácsadás sem. Csak tavaly került ismét az épületbe ez az ellátási forma, emiatt alakult ki a faramuci helyzet – magyarázza Mácsainé.

– Mivel a kismamák többsége ragaszkodott régi orvosához, a többség vállalta az utazásokkal járó kellemetlenségeket. Akik azonban úgy döntöttek, hogy nem okoz számukra problémát a váltás, járhatnak a lakóhelyükhöz közelebb eső intézménybe tette hozzá az igazgató.

Olvasónk levele mindenesetre arra jó volt, hogy az EEI vezetése felülvizsgálja a mostani rendszert.
– Utánanézünk, hogy az egyes orvosok által kezelt kismamák milyen területeken élnek; ha többségüknek közelebb esne a másik intézmény, magát az orvost helyezzük át a másik épületbe – mondta el Mácsainé.

A konkrét esetre válaszul az igazgató azt mondta: ha gyors megoldást szeretne olvasónk, érdemes mielőbb felkeresnie a Lánc utcai nőgyógyászatot, s át kellene kérnie magát a Veress Endre utcába.