POP a főtéren

Csütörtök este 8-kor kerültek nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási képzések felvételi pontszámai. A pécsi Széchenyi téren több száz fiatal várta izgatottan a Pont Ott Partin (POP), felvették-e a hőn áhított szakra.

hirdetés

Este 6-kor kezdődtek a programok, de igazán csak 8-ra telt meg a tér. A várakozás alatt DJ Venom gondoskodott a zenei aláfestésről, a PTE pedig különböző játékokkal és fotópályázattal szórakoztatta a felvételre váró fiatalokat.

POP2014

Mielőtt a kivetítőn feltűntek volna a mindent eldöntő számok, a város és a PTE vezetői rövid beszédet mondtak.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, a város számára mindig is fontosak voltak az egyetemisták és azt szeretnék, ha még több fiatal jönne a városunkba tanulni, bulizni, barátságokat kötni.

POP2014_6

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora örömét fejezte ki, hogy az intézmény részese lehet annak, hogy hallgatói megvalósítsák álmaikat. Hozzátette, akik most vágnak neki a tanulmányaiknak, azok három év múlva együtt ünnepelhetik meg, hogy az ország első egyeteme 650 éves lesz.

POP2014_4

A ponthatárok lassan pörögtek le a kivetítőn, miközben a leendő egyetemisták feszülten figyeltek. Sokan már az első percekben örülhettek a sikeres felvételinek.

A boldog vagy éppen csalódott fiatalok az este hátralévő részén még bulizhatnak a téren, majd pedig az after partin.

POP2014_7

A www.felvi.hu oldalon közzétett adatok alapján – államilag támogatott képzésben – az egyik legmagasabb pontszám, minimum 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Ez a szám egyébként már korábban ismert volt, mert mindhárom szak része annak a 16-nak, amelyen már korábban központilag meghatározták a ponthatárokat.

POP2014_9

Egyes tanárszakokra azonban – mint most kiderült – még ennél is több pont kellett, csakúgy, mint például a Budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem és marketing szakára költségtérítéses képzésben, ahová 470 ponttal lehetett bekerülni.

Az idén 106 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba. A legkedveltebb intézmény az idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

POP2014_3

Korábban írtuk:

ponthúzó parti2

Várhatóan este 20 órától hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait, amelyek a hivatalos kihirdetést követően leghamarabb a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetőek. Pécs pontváró bulival készül az alkalomra.

A Pécsi Tudományegyetem és a pécsi önkormányzat a hagyományokhoz híven este hat és éjjel tizenegy között ismét megrendezi a felvételi ponthatárok hivatalos kihirdetésének szabadtéri rendezvényét, a Pont Ott Partit. A ponthatárok kihirdetése mellett játékokkal, szórakoztató programelemekkel is készülnek a szervezők.

Este 8 órakor Páva Zsolt polgármester, Bódis József rektor és Rinfel János EHÖK elnök köszönti a felvételizőket, ezt követően pedig sor kerül valamennyi hazai felsőoktatási intézmény hivatalos idei évi ponthatárainak kivetítésére. A ponthatárok kivetítését követően az ünneplés mellett lehetőség nyílik tájékozódni a pótfelvételiről és a PTE rektori ösztöndíjáról, majd az Ivan & The Parazol koncertjével zárul a rendezvény.

ponthúzó parti5

Az együtt várakozás, egymás biztatása igazi közösségi élményt jelent minden évben a pécsi és környékbeli diákok számára. A rendezvényre nemcsak a felvételiző diákokat várják, hanem a velük együtt izguló szülőket és barátokat is, de a program érdekes lehet a jövőjüket még csak tervezgető és jövőre felvételiző középiskolások számára is.

Az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. tájékoztatása szerint ahogy eddig is, a ponthatárokat egyebek között a felvételizők számának, az intézmények kapacitásainak, valamint a jelentkezők eredményeinek figyelembevételével határozzák meg. A besorolási döntést, amely tartalmazza, hogy kit hová vettek fel a ponthatárok megállapítását követően, idén a www.felvi.hu E-felvételi rendszeréből kell letölteniük a felvételizőknek. A dokumentumról, amint az elérhetővé válik, az Oktatási Hivatal e-mailben tájékoztatja a jelentkezőket. A ponthatárok kihirdetése előtti órákat a fővárosi, Dr. Koltai Jenő Sportközpontban dumaszínházas előadók, koncertek, nyereményjáték, előadások és sportprogramok színesítik. Szó lesz az ösztöndíj-lehetőségekről, arról, hogy mennyibe kerül ma hallgatónak lenni, és hogy kik a legsikeresebbek a diplomások közül.

Az idén 106 056 fiatal jelentkezett a felsőoktatásba (ez a szám tavaly 95 445 volt): 69 727-en alapképzésre, 9763-an osztatlan képzésre, 21 595-en mesterképzésre, 4971-en felsőoktatási szakképzésre. Állami ösztöndíjas képzésre 91 737-en, önköltséges képzésre 14 319-en adtak be kérelmet. Az előző évhez képest növekedés volt megfigyelhető minden képzési területen. Összesen 358 ezer felsőoktatási helyre jelentkeztek, egy jelentkező pedig átlagosan 3,4 jelentkezést adott be. A legnépszerűbb képzőhely az ELTE.

Részletes program:

18.00-20.00: „Hangolódás” DJ Venommal, interaktív játékok, Irány a PTE! fotózás, ajándéksorsolás

20.00: Páva Zsolt polgármester, Bódis József rektor és Rinfel János EHÖK elnök köszöntője

20.00-22.00: a 2014-es ponthatárok kivetítése; DJ Venom zenél a ponthatárok ismertetése közben

22.00-23.00: Ivan & The Parazol koncert

„Ha felvettek…” sátor: pezsgőzés

„Pótfelvételizőknek…” sátor: PTE-s tájékoztató mappa osztás

23.00: Afterparty (helyszín egyeztetés alatt)

A programváltoztatás jogát fenntartják a szervezők.