Felvonulnak a munkagépek: félmilliárdos víziközmű-felújítás indul Pécsen

Nagyszabású víziközmű-felújítás indul újabb két városrészben: július 28-án a Havi-hegyi úton és a Dobó István utcában kezd korszerűsítési munkákba a Tettye Forrásház Zrt. A két, összesen 498 millió forint értékű beruházásban több mint 4,5 kilométernyi ivóvíz- és szennyvízhálózat épül, az új csövek fölé pedig 10.560 négyzetméternyi felületen kerül vadonatúj útburkolat és járda.

A 2022-ben is folytatódó munka forgalomkorlátozással is jár

Az érintett szakaszokon teljes lezárás lesz, hétköznapokon 7 és 17 óra között a mentők, tűzoltók, rendőrség kivételével nem hajthatunk be az adott területre. Emellett a felújítások alatt ideiglenes hálózat biztosítja az ivóvizet, a lakók csak rövid vízhiányra számíthatnak, amelyről szórólapon kapnak értesítést. A felújítást útburkolat-helyreállítás követi.

Havi-hegyi út: felújítás hét ütemben

Tíz utca ellátását biztosítja a Havi-hegyi út alatt futó ivóvízhálózat, amelynek modernizálásába szerdán kezd a Tettye Forrásház. Erre azért is van szükség, mivel az elmúlt évtizedben sajnos gyakran törtek a csövek a környéken:

a fővezetékeken és a csatlakozókon kilenc alkalommal fordult elő komolyabb meghibásodás.

Hamarosan viszont 1160 méternyi fővezeték és 515 méternyi bekötővezeték újul meg a 210 millió forint értékű beruházásban. A Havas Boldogasszony-templomtól a Wass Albert útig tartó felújítást hét szakaszra bontva hajtják végre, a szakemberek egyszerre két helyen is dolgoznak: a Havi-hegyi út Gyopár – Zerge utca és a Zerge – Zsigmond utca közti szakaszán.

Forgalomkorlátozás

Július 28-tól teljes szélességben lezárják a Havi-hegyi út Gyopár – Zerge utca, valamint a Zerge – Zsigmond utcák közti szakaszát. A két pont között a Zerge utca – Havi-hegyi úti kereszteződés észak–dél irányban átjárható lesz, a Gyopár utcán is tudunk majd közlekedni, a Zsigmond utcai kereszteződésből viszont csak keleti irányba lehet a Havi-hegyi útra kanyarodni. Északi irányból, vagyis a Felsőhavi dűlőtől a Zsigmond utca zsákutcává válik.

Dobó István utca: az ivóvíz- és a szennyvízhálózat is megújul

A két rendszert egyszerre, egy munkaterületen, párhuzamosan cseréli a szolgáltató a Dobó utcában, ahol a Zsolnay Vilmos utcai kereszteződéstől a Dobó István utca 91.-ig tart a felújítás. A 288 millió forint értékű korszerűsítés év végéig várhatóan a Madas József utcáig ér el, a 4-5. szakasz 2022-ben valósul meg.

Az elmúlt évtizedben minden évben történt meghibásodás a vízvezeték-hálózaton, amit most 1010 méternyi új gerincvezeték és 204 méternyi bekötővezeték vált le.

A szakemberek a legkorszerűbb technológiával dolgoznak, több mint száz évre tervezett cső kerül a földbe.

A szennyvízhálózaton 1120 méter hosszúságban korszerűsítik a régi, korrodált beton fővezetéket, emellett 84 szennyvízbekötés épül újjá 556 méternyi bekötővezeték cseréjével. A komplex rekonstrukció azonban az egyes szakaszoknál teljes útzárat igényel.

Forgalomkorlátozás

Július 28-tól várhatóan szeptember végéig lezárják a Dobó utca Zsolnay Vilmos utca – Balassa Bálint utca közötti részét. A Búzavirág utca a Zsolnay utca felől zsákutcává válik.

A munkálatok ütemeiről további részletek itt olvashatók.


Idén eddig 780 millió forint értékű ütemezett felújítást hajtott végre a Tettye Forrásház Gördülő Fejlesztési Terve alapján a pécsi víziközmű-hálózaton. Hamarosan újabb területeken vonulnak fel a munkagépek: a Székely Bertalan, a Táncsics Mihály és a Corvin utcákban is rekonstrukció kezdődik még a nyáron.

Kiemelt képünk illusztráció.

hirdetés
Uránia Mozi