FEMA: maradnak a romok, a tűz oka ismeretlen

Jó ideig kell még nézniük a pécsieknek az egykori FEMA áruház pusztulását, ugyanis a bontást nem rendelte el a kormányhivatal, a német tulajdonossal pedig a magyar üzletbirtokosok pereskednek. A tűzoltóság nemrégen befejezte a nyáron indult vizsgálatot, de nem tudták bizonyítani, hogy szándékosan gyújtották fel a komplexumot.

hirdetés

Még a nyáron gyulladt ki Pécs első áruháza, az utóbbi években hajléktalantanyává vált, szétlopott FEMA, ám az épület további sorsa azóta sem rendeződött, a bontásra pedig hosszú hónapokat, ha nem éveket kell várni. Legalábbis ez a legvalószínűbb.

Mint arról beszámoltunk, a nyári tűzeset után az épület kilencven százalékát birtokló hamburgi tulajdonos elkezdte a bontást, de ezt a magyar társtulajdonosok megakadályozták; a németek ugyanis az ő részükkel kezdték a munkát. Ők viszont több év tetemes summáért megvették az üzlethelyiségeket. Csak akkor mennének bele a dologba, ha ellentételezést kapnának.

leégett a fema4

A magyar tulajdonosokat képviselő ügyvéd, Jandó Péter szerint csak hosszas pereskedés után várható új fejlemény.

A magyar birtokosok közül három már birtokvédelmi eljárást kezdeményezett, mert a német tulajdonos teljesen elbontatta az üzlethelyiségeiket. Emellett ugyanők kártérítési pert is indítanak, de folyik rendőrségi eljárás is a rongálások miatt – magyarázza Jandó.

Ő elmondta: a magyaroknak az a véleményük, hogy a német tulajdonosnak csak az épület enyészetté tétele a célja; a leveleikre, kéréseikre nem reagálnak a hamburgiak. – Nyilván meg kell várni a bírósági eljárások végét, de ez nem megy máról holnapra – tette hozzá az ügyvéd.

A hatóságok sem léptek egyelőre, azaz nem adtak ki bontási határozatot, csak arra kötelezik a tulajdonosokat, hogy jó karban tartsák az épületet, azaz gondoskodjanak, hogy oda ne juthasson be senki, ne romoljon tovább az állaga. A kormányhivatal emellett egy szakértőt is kiküldött, aki felmérte, mely részei veszélyesek az épületnek; ezekkel kapcsolatban kötelezik majd a hamburgiakat, hogy bizonyos részeket távolítsanak el az épületnél.

Hiába vizsgálták, nincs meg a tűz oka
Hiába vizsgálták, nincs meg a tűz oka

A német céget képviselő fővárosi ügyvédet, Winkler Máriát is kerestük. Azt kérdeztük tőle, tudomása szerint ügyfelének mi a szándéka a 11 ezer négyzetméteres FEMA-üzletház romos épületével, s a magyar tulajdonosokkal meg kíván-e állapodni a hamburgi fél, mi a szándéka velük, kéréseikkel kapcsolatban?

Az ügyvédnő munkatársán keresztül azt üzente: nem adhat számunkra felvilágosítást ügyfele szándékairól.

[box title=”Nem tudni, miért égett le”]A megyei katasztrófavédelem hónapokig folytatta azt a vizsgálatot, amely választ adhatott volna rá: szándékosan gyújtották-e fel az épületet vagy véletlen műve volt a tűzeset. Sárkány Sándor szóvivő viszont közölte lapunkkal: a hosszas vizsgálódások után sem tudták megállapítani a tűz keletkezésének okát.[/box]

 • vackor

  A hamburgi tulajdonos akkor mi alapján kezdte a bontást?

 • Vackornak…

  talán azért nem adnak ki bontási engedélyt, mert azt senki se kért…

 • vki

  majd úgy jár mint a magasház. évekig így lesz, aztán rájönnek h “hoppá, hát ez így nem jó”…magyarország jobban teljesít, tisztán látjuk

 • vackor

  A Kormányhivatal miért nem adta ki a bontási engedélyt? Mire várnak, míg újra fel nem gyújtja valaki?

 • Kolbászos nápolyi

  A Magasház mellett a rommá égett FEMA Pécs egyik legőszintébb épülete: pont ilyen lúzer romhalmaz az egész város. Világörökségbe vele!

 • MZ/X

  Ezt már akkor tudták elég sokan amikor leégett! És ez így is fog maradni sok sok hosszú évig akár a többi rom!

 • skdjdceoiggbtrbrgjkllllllllllllllllllllllllln 49ö ö91432952ö2őp45ö

  Miért égett le? Azért mert a sok csöves felgyújtotta de lehet ,hogy biztosítási csalást és direkt gyújtották fel a tulaj emberei. . Azonnali hatállyal le kellene bontani,sajnos egy újabb szégyenfolttal gazdagodott a város.