Fémtiltólista készül a tolvajok ellen

A magánszemélyek legfeljebb 3 köbméter engedélyköteles fémet tárolhatnak otthon.

A tervek szerint még idén megalkothatják azt a listát, amin azon fémek szerepelnek, melyeket csak külön NAV-engedéllyel adhatnak le magánszemélyek a MÉH-telepeken. Ezzel az orgazdák dolgát akarják megnehezíteni.

Az elmúlt években Pécsett rendszeresen tizedelték meg a pécsi ókeresztény mauzóleum bronzkorlátját a tolvajok, szakaszonként vágták le a fémcsöveket. A városban az aknafedlapokat is előszeretettel lopják, amivel – azontúl, hogy több tízmilliós kárt okoznak a szolgáltatóknak – balesetveszélyt is teremtenek a gazemberek.

hirdetés

A fémtörvényt emiatt akarják módosítani, ami már a Parlament előtt van. E szerint növelnék a bírságok összegét, magánszemély három köbméternél több fémhulladékot nem tárolhat ingatlanán.

Korábban valaki illegálisan dolgozhatott fel fémet az udvarán, s a NAV-ellenőröknek azt mondhatta, húsz év alatt gyűlt össze a rengeteg hulladék a telkén, ami nyilván nem volt igaz, de a hatóság nem tudott fellépni – magyarázta a három köbméteres limit bevezetésének indokát Vitányi Márton, a Magyar Fémhulladék-forgalmazók és -feldolgozók Szövetségének szakértője. – Nem tökéletes megoldás, mert előfordulhat, hogy házfelújításnál magánszemélyeknél is keletkezik ennél több, de valahol határt kellett szabni.

Nem kímélik az ókeresztény emlékeket sem.

Korábban szó volt arról, hogy állami koncesszióba adnák a fémfelvásárlást éppen a jobb ellenőrizhetőség miatt, ez végül lekerült a napirendről. Helyette egyfajta tiltólistát vezetnének be.

A listára felkerülő fémekről őszig döntenek, s kormányrendeletben szabályozzák majd a kérdést – mondta Vitányi. – Ezek között lehetnek az aknafedlapok, rendszámtáblák, sínek, vagy olyan huzalok, melyek tipikusan nem keletkezhetnek magánszemélyeknél. A különböző szolgáltatók ezeket – amennyiben már nem használják – engedéllyel le tudják majd adni.

A szakemberek szerint ugyanakkor a törvényi rendelkezésnek csak akkor van értelme, ha napi szinten ellenőriznék az illegális átvevőket és a fémgyűjtögetőket.

Lapunk négy pécsi kereskedést is megkérdezett pénteken, azután érdeklődve, hogy mit szólnak a tervezett változásokhoz, a kormányzati elképzelésekhez. Névvel senki nem vállalta nyilatkozatát, több vezető is a tulajdonosokra hivatkozott. Annyi azonban leszűrhető volt a szavaikból, hogy nem igazán követik nyomon az éppen aktuális változásokat, nem foglalkoznak a kérdéssel behatóbban.